Izvor: eKapija/Beta | Utorak, 13.02.2018.| 13:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

RTB skoro udvostručio proizvodnju plavog kamena - Godišnje iz Bora kupcima isporuče 1.200 tona bakar-sulfata

Plavi kamen
Proizvodnja bakar-sulfata (plavog kamena) u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor je zbog velike potražnje početkom ove godine skoro udvostručena, sa tri na pet tona dnevno, prenosi Beta.

U pogonima RTB-a se, pored bakra, zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, godišnje proizvede i do 1.200 tona plavog kamena. U januaru je proizvedeno 146 tona, što je za tonu više od mesečnog rekorda 1999. godine.

Za nepune dve nedelje u februaru je kupcima iz Turske, Poljske i Mađarske isporučeno 90 tona te robe.

- Nemamo problema u plasmanu plavog kamena, zalihe su na minimumu ili ih uopšte nema, što je najbolji primer da je odluka o otvaranju ove fabrike pre 35 godina bila pun pogodak - prenosi Beta.

Kako prenosi časopis Kolektiv, radna jedinica Elektrolize za proizvodnju bakar-sulfata u januaru je dala 146 tona plavog kamena 100% poljoprivrednog kvaliteta.

To je najveća mesečna proizvodnja od osnivanja fabrike 1982. godine, prenosi taj list.

Inače, lane je proizvedeno 1.178 tona bakar-sulfata (88,44% poljoprivrednog i 11,56% industrijskog kvaliteta), a prodata je skoro celokupna godišnja proizvodnja - 1.157 tona, od čega je 590 tona plasirano na domaće i 567 tona na inostrano tržište.

Najviše plavog kamena se izvozi u Tursku, Bugarsku, Grčku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Poljsku i Mađarsku...

Plavi kamen se u poljoprivredi koristi kao pesticid, u industriji kao tehnološki reagens u flotacijama olova, a dobar je i za čišćenje vodovodnih instalacija i bazena.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.