NavMenu

Prerada otpada u Srbiji štiti životnu sredinu i domaću ekonomiju - Izmenama zakona nije prekršen SSP

Izvor: Tanjug Utorak, 13.02.2018. 09:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Povodom zahteva Grčke da se u Srbiji izmeni zakon koji se odnosi na izvoz neopasnog otpada u druge zemlje jer se "krše pravila slobodne trgovine", iz Ministarstva za zaštitu životne sredine poručuju da štite interes Srbije.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nije prekršen, a Srbija će i nadalje štititi svoje interese i ekološke principe, rekao je državni sekretar Branislav Blažić.

On je potvrdio da je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke uputilo takozvani "non pejper" u kome se traže izmene zakona i objašnjava da je to reakcija tamošnjeg ministarstva na zahtev grčke firme Inos Balkan sa predstavništvom u Valjevu.

Na pitanje šta Grčka zamera, Blažić objašnjava da se sada na našem tržištu pojavljuju operateri koji u Srbiji počinju da prerađuju gvožđe.

- Dok ova zemlja nije imala te kapacitete normalno je bilo da će se izvoziti. I izvozilo se. Mnogi su taj period iskoristili. Sirovine su se "ispumpavale" i u drugim država se radila prerada. Povećanjem kapaciteta naših operatera mi smo u obavezi da poštujemo Zakon o zaštiti životne sredine - rekao je Blažić i dodao da se otpad mora dati najbližem operateru.


Srbija je, kaže, izvozila 300.000 do 400.000 tona gvožđa godišnje, a potrebe su bile oko 550.000 tona. Razlika u ceni između cene sirovine i obrađenog proizvoda je oko 300 EUR.

- Dakle, izvezete 400.000 tona puta 300 EUR. To je 120 mil EUR - kaže Blažić i naglašava da Srbija nije prekršila ništa i nije promenila zakon već je izmenila Pravilnik kojim se "ništa ne pogoršava i ne zabranjuje, niti ima protekcionizma".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.