NavMenu

Partnerstvo javno-privatnog sektora u Srbiji nerazvijeno - zaključci seminara u PKS

Izvor: Biznis Petak, 07.11.2008. 15:02
Komentari
Podeli

- Partnerstvo javnog i privatnog sektora (Public-private partnership - PPP) u Srbiji još uvek nije dovoljno razvijeno, a najveći problem je što ta oblast nije dobro zakonski regulisana- istakao je danas (7. novembar 2008. godine) savetnik potpredsednika Vlade Srbije za privredu i finansije Goran Radosavljević.

On je na edukativnom seminaru posvećenom projektu "Javno-privatno partnerstvo" u PKS kazao da u Srbiji postoji nekoliko različitih zakona koji omogućavaju da dođe do partnerstva između privatnog i javnog sektora, kao i da je ono najviše ispoljeno na nivou lokalnih samouprava.

Prema njegovim rečima Zakon o koncesijama, Zakon o lokalnoj samoupravi i drugi akti dozvoljavaju da delatnosti koje su od opšteg interesa obavlja i privatni partner, ali ne regulišu dovoljno dobro tu oblast, odnosno obaveze i način na koji se to partnerstvo stvara.

- To je velika pravna nesigurnost za investitore -, kazao je Radosavljević i podsetio da se projekat deponije u Vinči, koja je neki oblik privatno-javnog partnerstva ne realizuje već nekoliko godina.

On je istakao da se u Srbiji partnerstvo privatno-javnog sektora najčešće realizuje u oblasti komunalnih delatnosti i lokalnih vodovoda i dodao da postoje pojedini projekti koji i dalje nisu pravi oblik partnerstva privatno-javnog sektora kakav postoji u EU.

Prema njegovim rečima u toku su izmene Zakona o koncesijama kojii će, između ostalog, regulisati i trenutne probleme koji postoje na terenu opšte koncesije, na globalnom nivou, ali će regulisati i probleme partnerstva privatno-javnog sektora.

On je dodao da postoji radna verzija zakona o partnerstvu privatno-javnog sektora, kao i da je ideja da se jednim zakonskim aktom reguliše kompletna oblast, a da sve ono što ne spada pod partnerstvo privatno-javnog sektora bude regulisano Zakonom o javnim nabavkama.

Radosavljević je izrazio očekivanje da će zakon o partnerstvu privatno-javnog sektora biti usvojen u prvom kvartalu sledeće godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.