Izvor: eKapija | Ponedeljak, 12.02.2018.| 13:53

Zašto stari modeli u poslovanju ne daju željene rezultate - Inspiracija ključ za uspeh u savremenom biznisu

Da je vreme u kom živimo toliko brzo da mnogi biznisi jednostavno ne uspevaju da uhvate korak sa njim, govore mnogobrojni primeri nekada uspešnih kompanija iz zemlje i sveta koje je nedovoljna sposobnost za prihvatanjem promena koštala tržišne pozicije, pa čak i samog postojanja.

Upravo zbog toga, nedavno se u prostorijima Slovenačkog poslovnog kluba okupio veliki broj učesnika na predavanju posvećenom prevazilaženju starih modela u poslovanju i traženju alternativa.

Svoja iskustva i znanje sa posetiocima je podelio Dragiša Ristovski, osnivač i vlasnik D.R. Gilbert Centar Group, autor 14 poslovnih knjiga i trener poslovnih veština.

Na osnovu dvadesetogodišnjeg iskustva tokom kog su obuke D.R. Gilbert centra posetili zaposleni iz više od 1.600 kompanija, Ristovski je predstavio sedam nezaobilaznih principa u savremenom poslovanju:

1. Inspiracija, ne manipulacija
2. Izbalansirani interesi, održivo poslovanje
3. Motivacija je posledica, ne uzrok
4. Liderstvo, umesto previše menadžmenta
5. Harizma nije mistika, već svesna aktivnost
6. Konverzija ubedljivog za uverljiv pristup
7. Zajedno možemo mnogo više okupljeni oko sličnih vrednosti

Objašnjavajući prednosti inspiracije u odnosu na motivaciju, Ristovski kaže da, dok motivacija zavisi od osećanja i više se vezuje za spoljašnje okolnosti, inspiracija bez obzira na osećanja uvek teži sledećem izazovu, onom koji ima veze sa "širom i velikom slikom" i vodi ka budućnosti.

Upravo je to ono na čemu bi moderno poslovanje trebalo da se zasniva, dodaje. Baš kao i održivost poslovanja koje podrazumeva društvenu odgovornost i eko standarde, ali i racionalno upravljanje rizicima.

Jedan od važnih elemenata poslovanja u novom vremenu jeste i neophodnost delegiranja obaveza i zadataka, ali i razvijanje svesti kod zaposlenih o tome da svoje poslovne treba da obavljaju na najbolji način.

Za tako nešto nephodno je da menadžeri postanu lideri i da i na svoje zaposlene prenesu osećanja svrhe i odgovornosti.

Saznanje o dostignućima i davanje priznanja za ista važan je motivišući faktor koji bi trebalo da bude primenjen na svim nivoima.

Za tako nešto, ipak, nije dovoljno samo preneti zadatak i odgovornost na zaposlenog. Za to je nužno i da "biznismen novog doba" bude pravi lider čija će harizma inspirisati okolinu i koji će, umesto da ubeđuje, pobuđivati veru u ono što govori.

M.V.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.