NavMenu

Grad Novi Sad objavio konkurs za idejno rešenje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.02.2018. 12:48
Komentari
Podeli
Novi Sad (Foto: Ivana Vuksa)Novi Sad
Kako će izgledati spomenik kralju Petru I Karađorđeviću u Novom Sadu biće poznato najkasnije u aprilu.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije Novog Sada (UGZI) objavila je konkurs za izradu idejnog rešenja spomenika, a rok za dostavljanje ponuda je 12. mart. Žiri, koga čine Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada, Nikola Macura sa Katedre za vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Branka Bežanov, zamenica predsednika Skupštine grada i Dušan Miladinović, direktor JP Urbanizam, imaće potom 25 dana za odluku.

Konkurs je anoniman, a rad treba da sadrži tekstualni deo, kao i trodimenzionalni model spomenika kralja Petra na konju. Model treba da bude visine od 80 do 100 cm.

- Odluka žirija je obavezujuća, te će sa pobednikom konkursa biti zaključen ugovor o izradi idejnog rešenja - precizirano je u konkursnoj dokumentaciji.

Podsetimo, Savet za kulturu Grada Novog Sada odluku o postavljanju spomenika kralju Petru I Karađorđeviću u tom gradu doneo je u oktobru prošle godine. Ideja za ovakav spomenik postoji još od tridesetih godina 20. veka, ali je njenu realizaciju omelo izbijanje Drugog svetskog rata, te složena politička situacija u državi. Lokalni mediji nedavno su objavili da je želja UGZI bila da spomenik izradi vajar Zoran Ivanović, na osnovu pregovaračkog postupka bez objavljivanja javne nabavke (imajući u vidu da je Ivanović jedan od najproduktivnijih vajara, kao i gotovo jedini sa iskustvom u izradi konjičkih skulptura), što Uprava za javne nabavke nije prihvatila, zahtevajući da se objavi tender za idejno rešenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.