Izvor: Novosti | Ponedeljak, 12.02.2018.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za obnovu svih zdravstvenih objekata u Paraćinu 5 mil EUR - Radovi počinju do kraja 2018.

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Vlada Srbije će, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, u Paraćinu finansirati potpunu rekonstrukciju svih objekata nekadašnjeg Zdravstvenog centra - što je oko 10.000 kvadrata - posle čega će Opšta bolnica i Dom zdravlja dobiti sasvim novi izgled. Reč je o investiciji za koju je predviđen budžet do 5 mil EUR, a tačan iznos potrebnog novca biće poznat po završetku izrade projektne dokumentacije.

Već je dogovoreno da će pomenuti planovi biti u nadležnosti lokalne samouprave i - s obzirom na to da se radi o izuzetno zahtevnom poduhvatu - sve ukazuje na to da se radi o verovatno najskupljoj projektnoj dokumentaciji koju je grad na Crnici ikad finansirao. Procenjuje se, naime, da će samo projektovanje koštati dvadesetak miliona dinara, a Paraćinci - srećom, imaju i sredstva, i volju da to urade što pre, da bi radovi bili započeti još tokom ove godine.

Predsednik Opštine Saša Paunović ističe da će lokalna samouprava raditi izmenu Odluke o budžetu i rebalansom obezbediti sredstva za projektovanje - čim Vlada Srbije razreši postojeći formalno-pravni problem finansiranja izrade projektne dokumentacije za bolnice. Naime, objekti te ustanove su u nadležnosti Ministarstva zdravlja, a ne Paraćina i svako ulaganje Opštine je trenutno u suprotnosti sa propisima. Čak i Zakon o budžetskom sistemu lokalnim samoupravama striktno zabranjuje da finansiraju poslove za koje su, inače, nadležne državne institucije...

Kancelarija za javna ulaganja u gradu na Crnici finansira i potpunu rekonstrukciju objekta Gradske apoteke. Ti radovi uveliko traju, a u programu su još dve osnovne škole i zgrada Centra za socijalni rad. Projektnu dokumentaciju i za ove objekte radi Opština, a Centar će - pored rekonstrukcije - dobiti i dograđeni aneks, s obzirom na to da ova ustanova socijalnog staranja kuburi sa manjkom prostora.

Kako se čulo tokom nedavnog sastanka koji je upriličen na inicijativu preduzimljivih Paraćinaca, i Vlada, i Ministarstvo zdravlja su svesni težine pomenutog problema, pa je - s obzirom na to da je slična situacija i u svim drugim opštinama u kojima se finansiraju slični projekti za objekte u nadležnosti Republike - najavljeno donošenje posebne Uredbe.

Inače, za paraćinsku Opštu bolnicu je, osim potpune rekonstrukcije svih objekata, planirana je i dogradnja - uz najavljenu izradu takozvanih "toplih hodnika" da bi se sve odvojene bolničke zgrade povezale, što će omogućiti znatno bolje funkcionisanje i organizaciju rada.

Dakle, ako se sve bude odvijalo po planu, odnosno ukoliko ne bude kašnjenja u izradi projektne dokumentacije i raspisivanju tendera, prvi radovi bi mogli da počnu već do kraja godine. Ipak, za ovu investiciju će udarna biti naredna, 2019.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.