Izvor: Jugmedia | Nedelja, 11.02.2018.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Program USAID-a podržao 68 firmi sa juga Srbije - Vrednost projekta 28,4 miliona dinara

Ilustracija
USAID-ov program Podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji završava se krajem marta, a kroz njega je u protekle četiri godine podržano čak 68 firmi sa ovog područja.

Stalan posao dobilo je 50 ljudi, dok je još 200 radnika bilo angažovano sezonski.

- Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga zahvaljujući ovom projektu imao je mogućnost da poveže više od 270 firmi, a poseban akcenat bih stavila na nefinansijsku podršku. Centar je učestvovao u organizaciji međunarodnih poslovnih susreta. Jedan takav održan je i u Leskovcu prošle godine, gde je učestvovalo više od 300 učesnika, odnosno predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća, i tu je sklopljeno 14 poslova - rekla je u petak (9. februara 2018. godine) prilikom prezentacije projekta direktorka Centra Dragana Belenzada.

Preduzetnici sa juga ocenili su da je značaj Projekta podrške razvoju privatnog sektora, pored finansijske, i taj što su kroz različite sajmove i predavanja, upoznali ljude, ali i naučili kako napisati i na pravi način realizovati biznis plan.

Prema rečima Marka Stojanovića iz Leskovca, koji je zahvaljujući novcu iz projekta otvorio radnju koja se bavi grafičkim dizajnom i digitalnom štampom, osim rešavanja egzistencijalnog pitanja omogućeno mu je da se bavi onime šta voli.

- Po struci sam grafički inženjer, a ovaj projekat omogućio mi je da se bavim onim za šta sam se školovao i šta volim. Samim tim što su nam obezbedili sredstava, omogućili su nam da ostanemo i radimo u svojoj zemlji - kazao je Stojanović.

Ovaj projekat u Srbiji sprovodi Razvojna agencija Srbije u saradnji sa Misijom američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i predstavlja direktnu saradnje Vlade Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, koje ga i finansiraju preko USAID-a.

Ukupna vrednost projekta je 28,4 miliona dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.