NavMenu

Od marta kompletan autoput kroz Makedoniju prema Grčkoj - Završena poslednja deonica duga 28 kilometara

Izvor: Novosti Nedelja, 11.02.2018. 18:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Poslednja deonica Autoputa prijateljstva u Makedoniji na panevropskom Koridoru 10, od Demir Kapije do Smokvice, nedaleko od Đevđelije, duga 28,2 kilometra, završena je u potpunosti i očekuje se da će u martu biti otvorena za saobraćaj, potvrđeno je Novostima u resornom Ministarstvu za transport i veze Vlade u Skoplju.

Uključivanjem u saobraćaj pomenute deonice biće spojena trasa autoputa Koridora 10 kroz Makedoniju, od graničnog prelaza Tabanovce na severu do Bogorodice na jugu zemlje, duga 180 kilometara. To će obradovati stotine hiljada srpskih turista, koji će na brži i udobniji način putovati na letovanje u Grčku.

- Građevinski radovi su u potpunosti završeni, kao i sistem signalizacije, i do kraja meseca trebalo bi da bude uključen i kontrolni centar za monitoring prometa. U martu se očekuje puštanje u saobraćaj poslednje deonice – potvrdio je za Novosti portparol pomenutog ministarstva Kire Kocevski i napomenuo da je ukupna cena ovog posla oko 217 mil EUR.

Inače, gradnja ove deonice u Makedoniji je počela još septembra 2012. uz početnu najavu tadašnje vlasti u Skoplju da će saobraćajnica biti gotova za četiri godine. Puštanjem u saobraćaj poslednje "vezivne" deonice autoputa skraćuje se i olakšava putovanje Koridorom 10 kroz Makedoniju. Trasa autoputa ove deonice se proteže desnom obalom Vardara sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice s druge strane reke.

Na deonici starog puta duž leve obale Vardara u crni bilans žrtava teških saobraćajnih nesreća koje su se svakog leta u jeku turističkih putovanja na obale Egeja, dešavale na tom potezu, ušao je veliki broj srpskih državljana. Najveći deo nesreća posebno tokom leta, registruje se upravo na deonici Demir Kapija - Udovo - Đevđelija.

Taj surovi registar žrtava teških saobraćajnih nesreća svakog leta se, stručnim tumačenjima, prevashodno objašnjava kao posledica umora vozača u zagušenju saobraćaja na "uskom grlu" tog dela puta. Ipak, završetkom ove deonice osim komfora, biće zadovoljen i najvažniji segment - bezbednost.

Bez "uskog grla"

Zvanični pokazatelji tranzitnog protoka vozila kroz Makedoniju potvrđuju da broj turista na putu prema Grčkoj godišnje premašuje 1,6 miliona ljudi. Otklanjanjem poslednjeg "uskog grla" na jugu Makedonije, savremenom deonicom autoputa, očekuje se konačno bezbedniji, komforniji i brži tranzit vozila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.