Izvor: RTS | Nedelja, 11.02.2018.| 18:46

Neuspešan prvi pokušaj prodaje Metanolsko-sirćetnog kompleksa iz Kikinde

(Foto: msk.co.rs)
Tender za prikupljanje ponuda za nadmetanje za prodaju Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) iz Kikinde istekao je u petak (9. februara 2018. godine) i, kako RTS saznaje, bio je neuspešan.

Tendersku dokumentaciju za MSK u roku je otkupio i preuzeo kiparski holding Kronospan chemical Ltd, ali ponudu nisu dostavili. Pre javnog poziva za prodaju navodno su dva investitora bila zainteresovana za MSK, a kiparski holding bio je jedan od njih.

Stručnjaci potencijalne partnere MSK-a svrstavaju u dve kategorije. U prvoj su oni koji bi nastavili postojeći proizvodni program pod uslovom da gas, koji je osnovna sirovina, obezbede po nižoj ceni, jer je on glavna kočnica rentabilne proizvodnje.

- Druga kategorija partnera su oni koji nude ulaganja u proizvodne kapacitete, gde bi se proizvodili derivati metanola i sirćetne kiseline više faze dorade, koji su neuporedivo profitabilniji i mogu da istrpe i ove postojeće cene gasa - kaže za RTS Zoran Popović iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

MSK radi od 1987. godine, a danas zapošljava oko 530 radnika. Na svetsko tržište izvozi 95% metanola koji proizvodi, a od proizvedene sirćetne kiseline 98% ide uglavnom na tržište EU, navodi Dragan Stevanović iz Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS-a.

- Poseduju više od 250 vagona u svom vlašništvu, terminale u Luci Bar, imaju veliki potencijal za proizvodnju - ističe Stevanović.

Iako je prvi tender bio euspešan, analize pokazuju da upravo taj veliki potencijal fabrike može privući investitore.

Zoran Popović kaže da to nisu neka teoretska razmatranja već je proizašlo iz dosadašnjih kontakata koje su predstavnici MSK imali sa potencijalnim zainteresovanim partnerima.

Početna cena u ovom prvom javnom pozivu za nadmetanje za prodaju 100% kapitala MSK bila je 38,5 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.