Izvor: Tanjug | Nedelja, 11.02.2018.| 18:50

Cinkarna Celje razmatra izgradnju fabrike u Srbiji - Moguća investicija od 300 mil EUR

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Hemijska kompanija Cinkarna Celje, specijalizovana za proizvodnju titanijum-dioksida, razmatra izgradnju fabrike u Srbiji posle 2020. godine, a investicija bi vredela 250 do 300 mil EUR, izjavio je generalni direktor kompanije Tomaž Benčina.

- Kompanija ima "zeleno svetlo" Nadzornog odbora i sada će istražiti lokacije i uraditi studiju izvodljivosti - rekao je Benčina za agenciju STA, ocenivši tu odluku istorijskim potezom za kompaniju.

On je naveo da trenutna lokacija ograničava povećanje proizvodnje.

- Veća ekspanzija proizvodnje titanijum-dioksida moguća je samo izvan Celja - objasnio je Benčina.

On je, kako prenosi agencija, rekao da zbog ekoloških standarda takve fabrike u EU mogu samo da proširuju proizvodnju već postojećih kapaciteta.

Cinkarna je, prema sopstvenom izveštaju, najmanji proizvođač titanijum-dioksida u Evropi, sa udelom od četiri do pet odsto u evropskoj proizvodnji, a u svetskoj samo 1%.

Kompanija je u prva tri kvartala 2017. godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 143,6 mil EUR, što je za 9% više nego u istom periodu 2016, dok je neto dobit uvećala gotovo tri puta, na 25,5 mil EUR. Poslovni rezultati za celu godinu biće objavljeni u martu.

Benčina je rekao da je za 2018. godinu planirana neto dobit od oko 30 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.