Izvor: eKapija | Nedelja, 11.02.2018.| 18:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisano 9 međudržavnih sporazuma o saradnji Srbije i Mađarske

Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Predstavnici vlada Srbije i Mađarske potpisali su u petak (9. februara 2018. godine) u Budimpešti, posle četvrte zajedničke sednice, devet međudržavnih sporazuma u različitim oblastima, u prisustvu premijera dve zemlje Ane Brnabić i Viktora Orbana.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter potpisali su izmene Sporazuma o zajedničkoj graničnoj kontroli u drumskom, vodenom i železničkom saobraćaju.

Parafe na Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata stavili su potpredsednica srpske vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Godišnji plan rada za 2018. godinu, koji predstavlja aneks Memoranduma o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU, potpisali su ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i Peter Sijarto.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je dva sporazuma i to - Pismo o namerama o poljoprivredno-prerađivačkoj saradnji sa mađarskim kolegom Šandorom Fazekašem, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti zaštite potrošača i tržišnog nadzora sa mađarskim ministrom za nacionalni razvoj Miklošem Šestakom.

Potpisan je i sporazum u oblasti nauke i obrazovanja, pa su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i Peter Sijarto parafirali Program saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture između dve vlade za period od 2018. do 2020. godine i Plan rada Programa prosvetne, kulturne i naučne saradnje za 2018-2020. godinu.

Memorandum o saradnji u oblasti zapošljavanja između srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i mađarskog Ministarstva za nacionalnu ekonomiju potpisali su ministar za nacionalnu privredu Mihalj Varga i ministar za rad Zoran Đorđević.

U oblasti odbrane, zaključen je Memorandum o razumevanju dva ministarstva o saradnji u oblasti izrade vojnih mapa i razmene materijala i podataka za potrebe izrade vojnih mapa, koji su potpisali mađarski ministar odbrane Ištvan Šimičko i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković.

Takođe, direktor mađarskog Državnog trezora Jozef Mesaroš i pomoćnik direktora Uprave za trezor Srbije Saša Ćelić potpisali su Sporazum o saradnji trezora dve države.

Firme:
Vlada Republike Srbije Beograd
The Government of Hungary
Uprava za trezor Republike Srbije
Tagovi:
Vlada Mađarske
Ana Brnabić
Viktor Orban
sporazumi o saradnji Srbija Mađarska
zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske
Nebojša Stefanović
Šandor Pinter
Sporazum o zajedničkoj graničnoj kontroli u drumskom vodenom i železničkom saobraćaju Srbije i Mađarske
Zorana Mihajlović
Peter Sijarto
Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata
Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU
Jadranka Joksimović
Branislav Nedimović
Pismo o namerama o poljoprivredno prerađivačkoj saradnji Srbije i Mađarske
Šandor Fazekaš
Memorandum o razumevanju u oblasti zaštite potrošača i tržišnog nadzora
Mikloš Šestak
Mladen Šarčević
Program saradnje u oblasti obrazovanja nauke i kulture između Srbije i Mađarske
Plan rada Programa prosvetne kulturne i naučne saradnje Srbije i Mađarske 2018 2020
Memorandum o saradnji u oblasti zapošljavanja Srbije i Mađarske
Mihalj Varga
Zoran Đorđević
Memorandum o razumevanju Srbije i Mađarske u oblasti izrade vojnih mapa i razmene materijala i podataka za potrebe izrade vojnih mapa
Ištvan Šimičko
Aleksandar Živković
Sporazum o saradnji trezora Srbije i Mađarske
Državni trezor Mađarske
Jozef Mesaroš
Saša Ćelić
saradnja Srbije i Mađarske
saradnja Srbija Mađarska
međudržavni sporazumi Srbije i Mađarske
međudržavni sporazumi Srbija Mađarska
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.