Izvor: Danas | Petak, 09.02.2018.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada Grčke traži od Srbije promenu zakona o neopasnom otpadu

Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)
Vlada Grčke zatražila je od vlasti u Srbiji da izmeni zakone koji se odnose na izvoz neopasnog otpada u druge zemlje, jer se postojećim, koji je prošle godine promenjen, krše pravila slobodne trgovine.

Samim tim i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, pokazuje dokument u koji je Danas imao uvid.

U dopisu koji je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke naslovilo "non paper", što znači da se radi o nezvaničnom dokumentu, a koji je osim našem MSP upućen i na adresu Ministarstva za zaštitu životne sredine, navodi se, između ostalog, da je u Srbiji "od maja 2017. došlo do izmena relevantne zakonske regulative, i to ne jednom", i to tako što je "postupak izdavanja dozvola za izvoz neopasnog otpada učinilo potpuno nasumičnim, ili čak dovelo do zastoja u izdavanju dozvola, a time i praktično onemogućeno izdavanje novih dozvola za izvoz". U grčkom MSP izražavaju bojazan da je "donošenje takve odluke zasnovano na protekcionizmu", te da se novouvedenim merama krše principi slobodnog tržišta.

- Nova regulativa može dovesti i do ozbiljnih ograničenja u spoljnoj trgovini, što smatramo da je u direktnom sukobu sa međunarodnom legislativom i propisima EU koji se primenjuju u Srbiji - navodi se u ovom dokumentu.

Grčko MSP podseća u ovom dopisu da SSP propisuje zabranu bilo kakvih količinskih ograničenja na izvoz, kao i mera koje imaju isto dejstvo po stupanju na snagu Sporazuma.

- Od velike važnosti je da se zakonska regulativa koja se odnosi na utvrđivanje kriterijuma i postupka za izdavanje dozvole za izvoz neopasnog otpada ponovo izmeni na način koji će omogućiti budući promet neopasnog otpada - ističe se, između ostalog, u ovom dokumentu.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine Danas nije dobio odgovor na pitanje zbog čega je prošle godine zakonska regulativa menjana, kao i da li Srbija time, kako to tvrdi grčko ministarstvo, krši Sporazum i ugrožava slobodnu trgovinu.

Naime, ovo ministarstvo je prošle godine u dva navrata menjalo Pravilnik o sadržini dokumentacije koja se podnosi uz zahtev za izdavanje dozvole za uvoz, izvoz i tranzit otpada. Najpre su u maju usvojene izmene ovog pravilnika sa šest članova, koji uvodi dodatnu dokumentaciju. Naknadno, tokom leta, Pravilnik je još jednom promenjen, a Ministarstvo uvodi odredbu kojom je njima "na osnovu prikupljenih i podnetih podataka i dokumentacije za izvoz otpada" ostavljeno da utvrde da li, pre nego što ode za izvoz, "ima tehničkih pogodnosti, neophodnih mogućnosti i kapaciteta za ponovno iskorišćenje otpada u Republici Srbiji na ekološki ispravan i efikasan način". Dozvole, potvrde i dokaze koje je kao obavezne uvela prvim majskim izmenama Pravilnika, Ministarstvo je kasnije, u novoj reviziji dokumenta, izbacilo.

Evropski parlament je januara 2011. ratifikovao SSP, a on je na snagu stupio 1. septembra 2013. Njime je stvorena zona slobodne trgovine između Srbije i EU u prelaznom periodu od šest godina. Između ostalog, obaveza Srbije je, prema ovom sporazumu, da postepeno ukida carine, dok s druge strane EU omogućava slobodan pristup robi iz Srbije na tržište EU.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.