Izvor: Tanjug | Četvrtak, 08.02.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kargo voz Sava Express od 1. marta na liniji Srbija-Slovenija

Ilustracija (Foto: A. and I. Kruk/shutterstock.com)
Od 1. marta uvodi se nova direktna železnička linija teretnog voza Sava Exspress, koji će saobraćati između Slovenije i Srbije, saopštilo je danas železničko preduzeće Srbija kargo.

Dogovor o tome je, kako se navodi, postignut na regionalnom sastanku direktora železničkih prevoznika u robnom saobraćaju, održanom u Portorožu 6. i 7. februara.

Dodaje se da je tom prilikom potpisan i Memorandum o saradnji regionalnih železničkih prevoznika u robnom saobaćaju. Reč je o potpuno novom projektu koji će od 1. marta ponuditi pouzdane redovne veze, kraće tranzitno vreme i veći kvalitet celokupne usluge.

Generalni direktor Srbija karga, Dušan Garibović, je, pored predstavljanja poslovanja i razvojnih planova preduzeća, istakao da će Sava Express omogućiti da države EU budu bolje povezane sa Srbijom i drugim državama u regionu.

Kako je navedeno, skup je održan sa ciljem poboljšanja međusobne saradnje, povećanje obima železničkog prevoza robe na ključnim koridorima, ekonomske i socijalne kohezije, poboljšanje kvaliteta usluga postojećim i novim klijentima i ujedno oblikovanje novih, ka klijentima usmerenih proizvoda, kao što je Sava Express.

Memorandum o saradnji potpisali su direktori preduzeća: SZ Z Cargo, HŽ Cargo, Železnice Republike Srpske, Makedonski železnički transport, JP ŽFBIH Sarajevo, Montecargo i Srbija Kargo.

Zaključili su da će se zajedno usmeriti ka razvoju novih kvalitetnih usluga, saradnji pri prevozu robe na području nekadašnjeg desetog koridora, odnosno planiranog Alpsko-Zapadnobalkanskog koridora, u državama bivše Jugoslavije i obezbediti najkvalitetnije logističke usluge.

Veruju da će se to pozitivno odraziti i na razvoj regiona i preusmeravanje robnih tokova sa druma na železnicu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.