NavMenu

Bez listi čekanja u Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu - Rođeno 300 beba

Izvor: Novosti Četvrtak, 08.02.2018. 10:42
Komentari
Podeli
Broj rođenih beba uz pomoć stručnjaka Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice u Valjevu, koji postoji pet godina, zaokružen je na 300, kada su Milica i Bojan Marić, iz grada na Kolubari, u utorak dobili blizance Janka i Iliju. Na potomstvo su čekali pune četiri godine.

U Centru za vantelesnu oplodnju Opše bolnice do sada je rođeno 77 malih Valjevaca.

Inače, u Centar, koji je jedini te vrste na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, stižu parovi iz čitave zapadne Srbije.

- Naš tim je malobrojan, ali držimo korak sa najnovijim svetskim tehnologijama iz ove oblasti - kaže dr Branko Budimirović, specijalista za infertilitet, šef Odseka za Vantelesnu oplodnju.

- Kod nas ne postoje liste čekanja, parovi odmah ulaze u proceduru vantelesne oplodnje.

Od početka rada, u Centru primenjuju i postupak zamrzavanja embriona. Od pre nekoliko meseci, omogućeno je i zamrzavanje jajnih ćelija.

- Sredinom godine očekujemo da se rodi prva beba nastala iz zamrznutih jajnih ćelija - kaže Milka Đorđević, embriolog Centra za vantelesnu oplodnju.

Do sada je u Valjevu urađeno više od 1.000 postupaka vantelesne oplodnje. Bebe nastale u ovom Centru, osim u valjevskom kraju i širom Srbije, rađaju se i u drugim državama - Sloveniji, Crnoj Gori, Švajcarskoj... Najdalje od Valjeva, do sada, rodila se beba u Majamiju, a očekuje se i da na svet dođe u Australiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.