NavMenu

Agremo procenjuje i štetu nakon uragana - Raste primena srpskog softvera na svetskim plantažama, uspostavljena saradnja sa KWS u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 07.02.2018. 14:20
Komentari
Podeli
Portal eKapija raspisao je konkurs za najbolju investiciju u 2017. godini - Aurea 2018, a u susret novim dobitnicima, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.


Pobedničko rešenje iz prethodne godine, tehnološka platforma Agrisens (danas Agremo) kompanije Logit, u proteklih godinu dana povećala je broj korisnika 3 puta. Softver, podsetimo se, obrađuje slike sa poljoprivrednih površina (koje se prikupljaju bespilotnim letelicama), a zatim, daljom analizom, korisnicima omogućava uvid u kvalitet setve i zasada, očekivani prinos, područja ugrožena različitim oblikom stresa kod biljaka i sl. Na ovaj način Agremo obezbeđuje poljoprivrednicima da uz minimalne troškove, bez potrebnih veština za rukovanje savremenom tehnologijom, dobiju informacije od značaja za stanje svojih kultura.

Agremo danas ima više od 3.000 korisnika u preko 50 zemalja sveta, a broj različitih biljaka koje analiziraju stalno se povećava. Uskoro, plaftorma će dobiti i novu verziju sa dodatnim funkcijama i benefitima za poljoprivrednike, a javlja im se i sve veći broj potencijalnih partnera sa željom da zastupaju ovaj proizvod i usluge. Prve korisnike, Agremo sada ima i u Srbiji.

Gladiole i uragan

Od kada je proleća 2016. godine krenula komercijalizacija, prednosti softvera beogradske kompanije prepoznali su farmeri od Novog Zelanda, Australije, preko Portorika i Sjedinjenih Američkih Država. Platforma je postala veoma atraktivna za kompanije koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih "inputa" (semena, pesticida, herbicida itd) u njihovim istraživanjima i povezivanju sa klijentima, a Agremo je, osim ratarskih kultura (kukuruz, pšenica, šećerna repa itd), koje su najpopularnije, te povrtlarskih i voćarskih, našao primenu i na mnogo egzotičnjim plantažama poput manga, avokada i banana. Poslednjih godinu dana stigli su i pomalo neuobičajeniji upiti.

- Ove godine smo po prvi put dobili zahtev i za analizu cveća, i to od klijenta iz SAD, za koga sada redovno brojimo gladiole i koji zahvaljujući Agremo analizama na mesečnom nivou uštedi dvocifren broj sati. Slične rezultate postiže i danska porodična firma Noble Nordmann, koja se bavi prodajom Božićnih jelki, a uz pomoć drona i Agremo analiza broji ovo drveće na različitim lokacijama u Evropi. Osim velike pomoći za planiranje sezone, Noble Nordmann tako ostvaruje značajne vremenske i finansijske uštede - kažu za naš portal u kompaniji Logit, navodeći kao ništa manje zanimljiv i slučaj procene štete nakon razornog uragana Marija. Agremo je tada pomogao dron operaterima iz Portorika da procene štete nastale u poljoprivredi, omogućivši poljoprivrednicima da iznesu konkretne brojeve o posledicama koje su pretrpeli.

Milan Dobrota, direktor kompanije Logit prima nagradu Aurea, u aprilu 2017. Uručuje je Željko Sertić, tadašnji v.d direktora Razvojne agencije SrbijeMilan Dobrota, direktor kompanije Logit prima nagradu Aurea, u aprilu 2017. Uručuje je Željko Sertić, tadašnji v.d direktora Razvojne agencije Srbije
- Lepo je videti da se mogućnosti upotrebe dronova u poljoprivredi šire i van uobičajenih analiza korova, bolesti, brojanja i ostalih analiza koje nudimo.

Iako broj korisnika raste, budući da je reč o globalnoj inovaciji, upotreba Agremo softvera na domaćem tržištu je tek u povoju. U kompaniji Logit svesni su da postoji jaz između primene poljoprivrednih tehnologija u državama kao što su Australija ili Kanada i situacije u Srbiji, ali i polažu dosta nade u mlađi svet koji istražuje nove mogućnosti. Zbog svega toga je pristup potencijalnim korisnicima u našoj zemlji drugačiji, pa se Logit više okreće korporativnom segmentu. Nedavno je tako ugovorena saradnja sa firmom KWS, jednim od svetskih lidera u proizvodnji semena.

- Projekat se sprovodi zajedno sa srpskim i rumunskim KWS ograncima, a uz pomoć dron tehnologije i Agremo analiza snimaće se i analizirati polja kukuruza - kažu u Logitu za naš portal, ističući da kompanija KWS postoji 150 godina, a procenjuje se da danas uzgaja kukuruz na 2,5 miliona hektara u Evropi.

Osim rasta broja korisnika i biljaka koje anlaiziraju, u Logitu vredno rade i na novim uslugama, te boljim iskustvima za korisnike. Donedavno im je tako na raspolaganju bilo 9 analiza: ostvareni sklop, brojanje biljaka, analiza stresa, detekcija korova, detekcija štetočina, detekcija bolesti, vodni režim, procena cvetanja, orlovo oko, a od skoro farmeri mogu pokrenuti i dodatne 3 analize: analizu površine obradivog zemljišta, statusa azota ili potencijalniog prinosa.

Lakše upravljanje podacima

Logit je, podsetimo, jedna od samo 5 kompanija u svetu koja se bavi razvojem ovakve vrste softvera, pa iako na prvi pogled dve oblasti deluju nespojive, na globalnom nivou se uveliko radi na nalaženju načina kako savremene IT tehnologije mogu pospešiti poljoprivrednu proizvodnju.

Budući da je primena ovakve tehnologije nova, kako bi korisnicima i dodatno olakšali rad sa podacima koje dobijaju, u Logitu sada rade i na novoj verziji aplikacije. Većina korisnika, objašnjavaju, svoje mape čuva ili na svom kompjuteru, ili na eksternim uređajima, a klijentima i kolegama ih prosleđuju preko trećih provajdera čime se gubi preglednost i transparentnost. Nova verzija Agremo aplikacije omogućiće korisnicima da sve svoje mape i analize čuvaju na jednom mestu i da u nekoliko klikova isti taj ekran sa rezultatima podele sa svojim klijentima ili kolegama.


- Osim toga, nova verzija dozvoljava korisnicima da na istom ekranu porede rezultate mapa koje su snimljene u različitom vremenskom periodu. Na taj način korisnik na jednom ekranu vidi kako je polje izgledalo pre, na primer, nedelju dana i pre mesec dana i isti taj ekran opet može da podeli sa klijentima ili kolegama.

O uspehu rešenja govori i činjenica da će ove godine Agremo biti i najpopularnija aplikacija na DroneDeploy "App Market-u". Reč je o američkoj kompaniji, svetskom lideru u oblasti proizvodnje softvera za navigaciju i obradu snimaka dronovima, sa kojom je prošle godine uspostavljeno strateško partnerstvo. Oformili su, navode u Logitu, i zajedničku ponudu za velike korisnike rešenja u poljoprivedi, pa će od marta korisnici moći da kupe Agremo aplikaciju u sklopu DroneDeploy paketa kao jedno sveobuhvatno rešenje.

- Biće i drugih partnerstava tokom 2018. godine, jer su pregovori sa najafirmisanijim pružaocima usluga u industriji već uveliko u toku - najavljuju za naš portal u kompaniji Logit, dodajući da je pred njima "uzbudljiva sezona".

- Zbog izuzetno velikog rasta tražnje za našim proizvodom i uslugama, fokus pre svega moramo staviti na skaliranje naših operacija i infrastrukture. Očekujemo da ćemo ove godine analizirati najmanje 10 puta veće površine useva nego prošle, što nas tera da čitavu organizaciju i operacije podignemo na značajno viši nivo.

Edukacija farmera

Kompanija Logit postoji već 6 godina. Ideja o razvoju Agremo softvera nastala je praćenjem naučno-tehnoloških trendova na globalnom nivou, te oblasti "precizne poljoprivrede". Jedan deo planova kompanije za naredni period uključuje i edukaciju malih i velikih poljoprivrednika koji su zainteresovani za unapređenje rada u poljoprivredi, a u kompaniji podsećaju na sve veću upotrebu bespilotnih letelica u ovoj oblasti.

Aktivnosti kompanije Logit uključuju i internacionalne projekte - od Bliskog istoka preko Zapadne Evrope do Skandinavije, na softverskim rešenjima za lanac snabdevanja, poslovnu inteligenciju, maloprodaju i distribuciju, sa kojima su među liderima u regionu. Kako kažu, pokrenli su i formalno izdvajanje kompanije Agremo u zaseban pravni entitet i odvojen biznis, što je i bila ideja od početka.

Ivana Bezarević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.