Izvor: eKapija | Sreda, 07.02.2018.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

PKS radionice o IPARD-u i tokom februara i marta širom Srbije

Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Edukativni program Privredne komore Srbije o IPARD programu biće realizovan i u februaru i martu, u Kraljevu, Kruševcu, Kragujevcu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, a potom i drugim mestima, saopštio je PKS.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, za sredstva iz IPARD programa postoji veliko interesovanje, ali je i mnogo ograničavajućih okolnosti za apliciranje.

Stoga su predstavnici Privredne komore Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz podršku UNDP, tokom januara organizovali seriju predavanje širom Srbije sa ciljem da se upoznaju svi zainteresovani sa osnovnim uslovima programa, pravilima i načinima na koje se mogu koristiti pretpristupna sredstva EU namenjena poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkoj industriji.

Usled velikog interesovanja, edukacija će biti nastavljena i tokom februara i marta, navodi se u saopštenju.

IPARD II je pretpristupni program Evropske unije koji pruža investicionu podršku za jačanje konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane i postepeno prilagođavanje standardima EU u oblastima higijene, bezbednosti hrane, veterine i zaštite životne sredine, kao i diversifikacije ruralne ekonomije.

Kroz program će se podržati i uspostavljanje proizvođačkih grupa, ruralna infrastruktura, obuka, uključujući i savetodavne službe, agro-ekološke sheme, kao i lokalne inicijative.

Osim toga, kroz ovaj program, zemlje kandidati za članstvo u EU pripremaju se za korišćenje sredstava Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD).

Javni poziv za IPARD podsticaje za kupovinu mehanizacije i opreme raspisan je 25. decembra 2017. godine. Poziv namenjen kupovini traktora objavljen je 4. januara.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.