NavMenu

Novi Bečej gradi fabriku vode - Završetak prve faze radova na proleće 2019.

Izvor: Novosti Sreda, 07.02.2018. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sinisa Botas/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon što je Uprava za kapitalna ulaganja APV odobrila 115 miliona dinara Opštini Novi Bečej za prvu fazu izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode, odbornici SO usvojili su odluku o pristupanju realizaciji tog projekta.

- Kapitalna investicija jednodušno je podržana, jer se radi o dobrom projektu koji svima mnogo značiti. Osim novca, obezbedili smo i građevinske dozvole - kaže predsednik Opštine Saša Maksimović, najavljujući da se završetak prve faze radova očekuje na proleće 2019.

Kako je odbornicima predstavljeno, u prvoj fazi biće izgrađena filter-stanica sa opremom za oksidaciju i filtraciju. Druga faza predstavlja montiranje rezervoara, pumpnih stanica i prateće infrastrukture, a u trećoj će biti izgrađeni objekti sa opremom za tretman vode. Ukupna vrednost prve faze je 147 miliona dinara, a deo će obezbediti lokalna samouprava.

Ova opština već decenijama muku muči da obezbedi ispravnu vodu žiteljima. Njih oko 15.000 povezano je na 5.000 priključaka centralnog izvorišta. Odatle se crpi voda, ali sa enormnim sadržajem otrovnog arsena i drugim štetnim materijama.

Poput komšija u Bečeju, Kikindi i Zrenjaninu, ovdašnja lokalna samouprava se trudi da reši problem vodosnabdevanja, ali joj to dosad nije polazilo za rukom. Nekoliko firmi pokušalo je da na pilot-projektima dokaže efikasnost prečišćavanja, kako bi se započelo podizanje fabrike vode. Ali, na tome se i završavalo.

Tek 2016. aktuelna opštinska vlast došla je do studije opravdanosti postrojenja za pripremu vode. Nju je izradila Sandra Omčikus, a projekat podrazumeva izgradnju fabrike vode kapaciteta 40 litara u sekundi. Vrednost celokupne investicije bila bi oko 300 miliona dinara, a ocena je da bi efikasno mogao da je realizuje lokalno JKP Komunalac.

Cena

Maksimović nije mogao da precizira koliko će iznositi cena vode iz budućeg postrojenja, ali očekuje se da bude na nivou u Bečeju i Zrenjaninu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.