NavMenu

EMS sa partnerima stvara novu međuregionalnu berzu električne energije - Pet kompanija potpisalo memorandum o razumevanju

Izvor: eKapija Sreda, 07.02.2018. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)
Elektromreža Srbije potpisala je danas sa četiri kompanije memorandum o razumevanju, koji predviđa stvaranje međuregionalne berze električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Kako je saopštio EMS, ugovor su potpisali i predstavnici Berze električne energije za Jugoistočnu Evropu – SEEPEX, Evropske berze električne energije - EPEX SPOT, Berze električne energije u Mađarskoj – HUPX i mađarskog operatora prenosnog sistema MAVIR.

Cilj memoranduma je osnivanje zajedničke kompanije koja će biti značajan regionalni akter u oblasti dan-unapred (spot) tržišta električne energije.

Sporazum predviđa spajanje HUPX i SEEPEX, preduzeća koja su operatori organizovanog dan-unapred (spot) tržišta električne energije u Mađarskoj i Srbiji, uz zadržavanje snažne veze sa EPEX SPOT, kao vodećim nosiocem uspostavljanja jedinstvenog evropskog tržišta, navodi se u saopštenju EMS-a.

EPEX SPOT, EMS i MAVIR naći će se u ulozi osnivačkih akcionara nove berze električne energije. Nova berza će koristiti usluge EPEX SPOT za obavljanje aktivnosti na dan-unapred tržištu, kao i aktivnosti na njegovom povezivanju. Sedište berze će biti u Budimpešti i Beogradu.

Rokovi za puštanje u rad nove berze biće objavljeni u kasnijoj fazi realizacije projekta, a na završetak spajanja SEEPEX i HUPX uticaće svi važeći regulatorni i zakonski uslovi. Svih pet partnera saglasni su da potpisivanje sporazuma predstavlja bitan događaj kada je reč o integraciji regiona Centralnozapadne Evrope sa regionom Centralnoistočne Evrope.


Osim toga, unapređenje saradnje operatora prenosnih sistema i berzi električne energije u regionu Centralnozapadne, Centralnoistočne i Jugoistočne Evrope, biće i glavni pokretački faktor u predviđenoj saradnji i integraciji regiona Jugoistočne Evrope sa jedinstvenim evropskim tržištem električne energije.

Projekat ostaje otvoren za zainteresovane partnere koji bi želeli da se pridruže ovoj inicijativi čiji je cilj unapređenje procesa integracije dan-unapred tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, dodaje se u saopštenju EMS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.