Izvor: Tanjug | Utorak, 06.02.2018.| 16:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Budžetski suficit na kraju 2017. godine 33,9 milijardi dinara

Ilustracija (Foto: archerix/shutterstock.com)
Suficit republičkog budžeta Srbije iznosio je na kraju 2017. godine 33,9 milijardi dinara, a prvi put od 2005. i na nivou opšte države zabeležen je ukupan višak u državnoj kasi u iznosu od 52,3 milijarde dinara, što čini 1,2% bruto domaćeg proizvoda. Ukupni naplaćeni prihodi republičkog budžeta dostigli su prošle godine 1.119,1 milijardu dinara, a rashodi 1.085,2 milijarde dinara, objavilo je u utorak (6. februara 2018. godine) Ministarstvo finansija.

Samo u decembru 2017. ukupni budžetski prihodi su iznosili 93,4 milijarde, pri čemu su prihodi od naplaćenih poreza težili 80,2 milijarde dinara, navodi se u izveštaju o makroekonomskim i fiskalnim podacima za decembar, objavljenom na internet stranici Ministarstva finansija.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a - 37,5 milijardi dinara, dok je po osnovu akciza naplaćeno 24,9 milijardi dinara.

Kako se dodaje, u decembru je naplata poreza na dohodak tradicionalno znatno veća u odnosu na ostale mesece, s obzirom na isplate "trinaeste plate", bonusa, nagrada i ostalih jednokratnih plaćanja.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 11,1 milijardi dinara, pri čemu se 1,3 milijarde odnosi na uplatu dela dobiti i dividendi. Po osnovu donacija u decembru se u budžet slilo 2,1 milijarda dinara.

Rashodi budžeta su sezonski, takođe, najviši u decembru. Ukupno je izvršeno 135,8 milijardi dinara rashoda, budući da se krajem godine po ubrzanoj dinamici plaćaju rashodi za subvencije, nabavku robe i usluga i kapitalne investicije.

Znatno veći iznos transfera organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, koji je takođe karakterističan za decembar, proističe iz potrebe finansiranja njihovih redovnih prinadležnosti početkom godine kada ostvaruju manje prihode.

U izveštaju se ističe da je prvi put od 2005. godine na nivou opšte države lani zabeležen ukupan fiskalni suficit od 52,3 milijarde dinara (1,2% BDP-a), kao i primarni fiskalni suficit u iznosu od 173 milijarde (3,9% BDP-a).

Prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, kako se podseća, na nivou cele godine bio je planiran fiskalni deficit od 75,2 milijarde dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 127,5 milijardi dinara, a to je rezultat, pre svega, bolje naplate svih kategorija prihoda.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju godine iznosio je 11,6 milijardi dinara. U istom periodu AP Vojvodina je ostvarila suficit od 0,7 milijardi. Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju decembra ostvarili suficit od 9,8 milijardi dinara - i to PIO fond 1,8 milijardi, RFZO 3,8 milijardi i Nacionalna služba za zapošljavanje 4,2 milijarde dinara. Fond SOVO je na kraju godine bio u balansu.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, na kraju godine su bila u deficitu od 3,7 milijarde dinara, navodi se u izveštaju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.