NavMenu

Čačani napravili bager za čišćenje akumulacije HE Međuvršje

Izvor: Politika Utorak, 06.02.2018. 12:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: TTphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Radnici Euroschilda iz Čačka, uz pomoć nekolicine penzionera, inženjera i majstora-hidrauličara iz ovog grada po pozivu, konstruisali su i sagradili plovni bager za čišćenje akumulacije Hidroelektrane Međuvršje na Zapadnoj Moravi, uzvodno od Čačka. Neobična mašina isplovila je na jezero i obavila niz radnih proba, ali su za zvanično "stupanje na dužnost" neophodna odobrenja Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

- Imao sam veliku želju da naše jezero progleda i zato, isključivo na osnovu sopstvene zamisli i volje, krenuo u ovo. Ovčar Banja i Međuvršje nisu na obali nekog mora ili Dunava i nemamo iskustva sa rešavanjem ovakvih nevolja, tako da nema o nama ko drugi da misli ako se sami ne izborimo za čisto i bistro jezero - kaže za Politiku Dušan Nedeljković (56), vlasnik Euroschilda i mozak inovacije.

Posao je započet pre tačno tri godine i od tada je uloženo mnogo truda i novca - više od 180.000 EUR, da bi nastala mašina kakva se na svetskom tržištu prodaje po deset puta višoj ceni, zavisno od priključne opreme i terena gde se obavlja vađenje mulja.

- Predstavnik finske firme Watermaster, vodeće u svetu u ovoj oblasti, pitao me je u Beogradu kako sam došao do projekta mašine. Nije verovao da nisam bio u Finskoj, da ne znam nikoga u njihovoj kompaniji i da smo mi ovde sve skrojili iz naših glava i od čelika nabavljenog u čačanskom Atenic commmerce-u, ali uz pomoć interneta, razume se. Fince je mašina veoma podsetila na amfibijski višenamenski bager njihove kompanije.

Nedeljković opisuje kako je tekao posao, od sumnji na samom početku.

- Radnici u preduzeću vrteli su glavama kada je od njih zatraženo da sklapaju čelične elemente za vazdušne komore, jer nisu mogli znati kakav će, s takvim početkom, biti završetak. To je ustvari prostor za vazduh koji mašinu održava na površini, da pluta. Zatim sam iz Nemačke uvezao bager koji smo isekli i iskoristili utovarnu ruku, a u Holandiji kupili hidraulični generator koji daje pritisak do 300 bara, i on je pogon za sve operacije na mašini. Pored vazdušnih komora koje ga održavaju na vodi, naša mašina ima i čelične stabilizatore koji pomažu tokom radova, da ne bi došlo do nakretanja i prevrtanja mašine, jer možemo da vadimo mulj i do dubine od sedam metara uz pomoć muljne pumpe napravljene specijalno za ovakve poslove. Talog se usisava i transportuje kroz crevo prečnika 250 milimetara, sve do željenog odredišta, a najdalje 1.500 metara od mašine.

Ukoliko nema drveća i velikih prepreka na dnu, "Čačak" može da izvadi 900 kubika mulja na sat, i tako stvara prostor u jezeru za prihvat viška vode koja novijih godina često preti, leteći povrh zasutog jezera, i plavi Čačak, Kraljevo, Kruševac.

- Ova akumulacija ima veoma strme obale, pa mulj ne možemo da odlažemo tu, odmah pored vode, što stvara dodatne probleme, ali uz saradnju sa gradskim rukovodstvom naći će se rešenje. Naumio sam inače da najpre očistimo staru gradsku plažu, a današnji Čačani ne znaju da je to prostor u blizini splava Lanterna, zatim priobalja srednjovekovnih manastira Nikolje i Jovanje na levoj strani reke. Zadovoljan sam što imamo podršku gradskog rukovodstva, jer ovo je izuzetno veliki i važan poduhvat - kaže Nedeljković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.