NavMenu

Neuspela prodaja Telenor banke - Bugarski River Styxx Capital nije dobio dozvolu NBS

Izvor: Novosti Utorak, 06.02.2018. 15:44
Komentari
Podeli
Bugarski fond River Styxx Capital neće postati vlasnik Telenor banke, pišu Novosti i navode da im je potvrđeno u Narodnoj banci Srbije da ovaj fond nije dobio dozvolu za preduzimanje većinskog paketa akcija ovdašnje banke u vlasništvu telekomunikacionog operatera.

- NBS nije odobrila navedenom fondu preuzimanje većinskog paketa akcija u Telenor banci, odnosno nije dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u banci, s obzirom na to da je na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije utvrdila da ne ispunjava uslove utvrđene propisima Republike Srbije - rečeno je u NBS.

U kompaniji Telenor potvrdili su da nije dobijena saglasnost za strateško partnerstvo sa fondom River Styxx Capital u Telenor banci, koja podrazumeva preuzimanje 85% akcija banke.

- Strateško partnerstvo sa fondom River Styxx Capital je važan korak, jer želimo dalje da razvijamo poslovanje Telenor banke i portfolio usluga koje nudimo - rekla je Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora u Srbiji i predsednica Upravnog odbora Telenor banke.

Ona je navela i da "Telenor veruje da partnerova reputacija, ekspertiza i iskustvo poslovanja u finansijskom sektoru predstavljaju vrednost za buduće poslovanje banke. U narednom periodu, podržaćemo svaki korak koji će doprineti pozitivnom ishodu ovog procesa".

Elvin Guri, generalni direktor investicionog fonda River Styxx Capital, najavljuje da će nastojati da svoju investiciju ostvare.

- Duboko verujemo u potencijal Telenor banke, i želimo da uđemo na bankarsko tržište Srbije kao novi investitor. Nastavićemo da razgovaramo sa nadležnim državnim institucijama, sa ciljem da pronađemo najbolje rešenje. Uvereni smo u uspeh ovog partnerstva, i da će ono doneti nove benefite i korisnicima Telenor banke i srpskom tržištu - navodi Elvin Guri.


Guri, bugarski biznismen poreklom iz Albanije, prethodno je bio osnivač nebankarske finansijske institucije JetFinance, koju je kasnije prodao francuskoj grupaciji BNP Paribas. Pre nego što je postao preduzetnik, Guri je radio za PricewaterhouseCoopers i EBRD u Sofiji i Londonu.

Kompanija Telenor podsetimo, osnovala je Telenor banku 2014. godine, kupivši tadašnju KBC banku, bez klijenata koje je preuzela Societe Generale banka. Telenor je, na ovaj način, praktično kupio bankarsku licencu za poslovanje u Srbiji. Iako kupoprodajna cena nije obelodanjena, kompanija je istakla da je ukupna investicija za uspostavljanje prve onlajn mobilne banke u regionu bila oko 40 mil EUR. Banka ima više od 350.000 korisnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.