Izvor: Novosti | Utorak, 06.02.2018.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Neuspela prodaja Telenor banke - Bugarski River Styxx Capital nije dobio dozvolu NBS

Bugarski fond River Styxx Capital neće postati vlasnik Telenor banke, pišu Novosti i navode da im je potvrđeno u Narodnoj banci Srbije da ovaj fond nije dobio dozvolu za preduzimanje većinskog paketa akcija ovdašnje banke u vlasništvu telekomunikacionog operatera.

- NBS nije odobrila navedenom fondu preuzimanje većinskog paketa akcija u Telenor banci, odnosno nije dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u banci, s obzirom na to da je na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije utvrdila da ne ispunjava uslove utvrđene propisima Republike Srbije - rečeno je u NBS.

U kompaniji Telenor potvrdili su da nije dobijena saglasnost za strateško partnerstvo sa fondom River Styxx Capital u Telenor banci, koja podrazumeva preuzimanje 85% akcija banke.

- Strateško partnerstvo sa fondom River Styxx Capital je važan korak, jer želimo dalje da razvijamo poslovanje Telenor banke i portfolio usluga koje nudimo - rekla je Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora u Srbiji i predsednica Upravnog odbora Telenor banke.

Ona je navela i da "Telenor veruje da partnerova reputacija, ekspertiza i iskustvo poslovanja u finansijskom sektoru predstavljaju vrednost za buduće poslovanje banke. U narednom periodu, podržaćemo svaki korak koji će doprineti pozitivnom ishodu ovog procesa".

Elvin Guri, generalni direktor investicionog fonda River Styxx Capital, najavljuje da će nastojati da svoju investiciju ostvare.

- Duboko verujemo u potencijal Telenor banke, i želimo da uđemo na bankarsko tržište Srbije kao novi investitor. Nastavićemo da razgovaramo sa nadležnim državnim institucijama, sa ciljem da pronađemo najbolje rešenje. Uvereni smo u uspeh ovog partnerstva, i da će ono doneti nove benefite i korisnicima Telenor banke i srpskom tržištu - navodi Elvin Guri.

Guri, bugarski biznismen poreklom iz Albanije, prethodno je bio osnivač nebankarske finansijske institucije JetFinance, koju je kasnije prodao francuskoj grupaciji BNP Paribas. Pre nego što je postao preduzetnik, Guri je radio za PricewaterhouseCoopers i EBRD u Sofiji i Londonu.

Kompanija Telenor podsetimo, osnovala je Telenor banku 2014. godine, kupivši tadašnju KBC banku, bez klijenata koje je preuzela Societe Generale banka. Telenor je, na ovaj način, praktično kupio bankarsku licencu za poslovanje u Srbiji. Iako kupoprodajna cena nije obelodanjena, kompanija je istakla da je ukupna investicija za uspostavljanje prve onlajn mobilne banke u regionu bila oko 40 mil EUR. Banka ima više od 350.000 korisnika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.