Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 05.02.2018.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aplikacija srpskih IT stručnjaka postala zvanična elektronska legitimacija u Švedskoj

Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock)
Odbor švedske Vlade za elektronsku identifikaciju dodelio je oznaku e-kvaliteta aplikaciji Freja eID+, koja je delo srpskih IT stručnjaka firme Verisec u Beogradu, a čime je ta aplikacija postala zvanični prekogranični elektronski identitet Švedske u okviru EU.

Freja eID+ je tako postala prva i zasada jedina zvanična švedska nacionalna mobilna digitalna aplikacija kojom se građani mogu identifikovati prilikom korišćenja javnih i privatnih usluga.

Proizvod srpskih stručnjaka omogućava korisnicima besplatni digitalni identitet na mobilnom telefonu, njegovu kontrolu i upravljanje preko veb sajta.

Taj proizvod takođe omogućava kompanijama i državnoj upravi da se građani, koristeći njihove digitalne servise, identifikuju, loguju, potpisuju dokumenta, plaćaju i komuniciraju, a kako se pretpostavlja, u budućnosti i da glasaju.

Time se, navode stručnjaci, obezbeđuje jedinstveno digitalno tržište u kome elektronski potpis i žig imaju isti pravni status sa dokumentima.

Rezultat toga biće otvoren pristup javnim servisima i obezbeđivanje onlajn transakcija unutar EU, jačanje poverenja u digitalni identitet izvan granica država članica, povećanje sigurnosti prilikom online poslovanja i podsticanje rasta digitalnih transakcija.

Inače, Verisec je međunarodna IT kompanija koja kreira inovativna bezbednosna rešenja za zaštitu informaciono-tehnoloških podataka i identiteta. Ova aplikacija rezultat je rada tridesetak programera u kompaniji Verisec i njihovom razvojnom centru u Beogradu.

- Dobijanje oznake kavaliteta za elektronsku legitimaciju u jednoj od digitalno najrazvijenijih zemalja u svetu predstavlja veliko priznanje stručnosti inženjera Srbiji u ovoj oblasti - kaže potpredsenik kompanije Verisec zadužen za razvoj Dragoljub Nešić.

Nakon dobijanja sertifikata, kompanija je aplicirala kod švedske Vlade da Freja eID+ postane zvanični prekogranični elektronski identitet Švedske u okviru EU i u skladu sa eIDAS regulativom. Ova EU regulativa, podrazumeva da svaka zemlja članica EU, kao i Norveška, Lihenštajn i Island moraju od 29. septembra 2018. godine da prihvate digitalni identitet drugih EU zemalja za pristup javnim elektronskim servisima.

- Izuzetno smo ponosni što je tehnologija i mobilno rešenje razvijeno u beogradskom Verisec Labs-u dobilo oznaku kvaliteta za elektronsku legitimaciju u Švedskoj. Bilo bi logično da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji iskoristi ovo dostignuće i tehnologiju za unapređenje digitalizacije srpskih servisa - napominje potpredsednik Veriseca Kristofer fon Bitcen (Kristofer von Beetzen).

Inače, ova kompanija je osnovana 2002. godine u Stokholmu, a istraživački razvojni centar Verisec Labs otvoren je 2012. godine u Beogradu i danas u njemu rade 42 stručnjaka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.