Izvor: Dnevnik | Ponedeljak, 05.02.2018.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vojvođani sve više izvoze u Rusiju - U planu gradnja distributivnog centra za srpsku robu

(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Srpsko–ruski poslovni forum u kojem su učestvovale delegacije iz AP Vojvodine i Orlovske oblasti Ruske Federacije, održan je nedavno u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji PKV i Južnobačkog upravnog okruga.

Ruska delegacija upoznala se sa investicionim potencijalima AP Vojvodine, poljoprivrednim potencijalima, metalskim sektorom, IT sektorom u AP Vojvodini i Republici Srbiji, kao i sa primenom IT-a u poljoprivredi, a prisutnima je predstavljena i Orlovska oblast.

Forum je otvorio predsednik PKV Boško Vučurević koji je rekao da je "kada je reč o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni AP Vojvodine sa Ruskom Federacijom, tokom jedanaest meseci 2017. godine ostvaren izvoz u Rusku Federaciju u vrednosti 293,4 mil EUR i time je za 15,4% premašena vrednost izvoza iz 2016. godine".

- Uvoz je zabeležio vrednost od 784 mil EUR što predstavlja 90,6% uvoza iz 2016. godine. U razmeni je godinama unazad prisutan dosta visok spoljnotrgovinski deficit na našoj strani, zbog znatno veće vrednosti uvoza energenata - naveo je Vučurević.

Načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković istakao je da su gosti iz Rusije "došli sa ponudom da se izgradi jedan distributivni centar gde bi bili naši investitori iz i gde bi se plasirali proizvodi iz Srbije".

Delegaciju Orlovske oblasti predvodi gradonačelnik grada Orela Vasilij Fedorovič Novikov koji je rekao da je taj region u intenzivnom razvoju i izrazio nadu da će se dosadašnja saradnja sa našim privrednicima podići na, kako kaže, još viši i kvalitetniji nivo.

- Orlovska oblast ima izuzetne potencijale u razvoju IT tehnologija, poljoprivredne proizvodnje, kao i u mnogim drugim oblastima. Upoznavajući se sa privrednim potencijalima Grada Novog Sada, Južnobačkog okruga, AP Vojvodine, siguran sam da postoji izuzetan potencijal za buduću saradnju - rekao je Novikov.

Investicionim potencijale Vojvodine i unapređenje saradnje sa Ruskom Federacijom predstavila je Razvojna agencija Vojvodine, a ispred PKV na temu poljoprivrednih potencijala govorila je Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV. Prisutnima su se predstavili Istraživačko-razvojni institut za primenu IT-a u poljoprivredi BioSens, IKT klaster i Vojvođansko metalski klaster. Nakon toga, usledile su prezentacije regiona Orel i Inventos.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.