NavMenu

Centar za digitalne humanističke nauke dobio evropski grant za razvoj leksikografije

Izvor: RTS Ponedeljak, 05.02.2018. 12:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sheff/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska komisija dodelila je 5 mil EUR istraživačima iz 15 zemalja, među kojima je i Srbija, za razvoj leksikografske infrastrukture u okviru programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020, saznaje Tanjug u Centru za digitalne humanističke nauke (CDHN).

U nagrađenom projektu ELEKSIS, koji traje četiri godine, Srbiju predstavlja Centar za digitalne humanističke nauke.

Horizont 2020 predstavlja do sada najveći program Evropske unije za istraživanja i inovacije sa budžetom od skoro 80 mlrd EUR, koje će biti uložene od 2014. do 2020. godine.

Direktor Centra za digitalne humanističke nauke Toma Tasovac navodi da su srpski rečnici deo evropskog kulturnog nasleđa i zaslužuju da u elektronskom obliku budu dostupni svima.

- Imajući u vidu da se kod nas isuviše često ne pravi razlika između deklarativne brige o srpskom jeziku i konkretnog dugoročnog ulaganja u razvoj jezičkih resursa i jezičkih tehnologije, ovaj projekat će biti od izuzetne važnosti za srpsku kulturu - rekao je Tasovac Tanjugu.

U projektu učestvuju institucije iz Austrije, Bugarske, Danske, Estonije, Izraela, Irske, Italije, Mađarske, Nemačke, Portugalije, Slovenije, Srbije, Holandije, Češke i Španije.

Projektu će se preko Centra za digitalne humanističke nauke pridružiti i istraživači iz instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti.

- Institut i Centar uspešno sarađuju već nekoliko godina. Radujemo se nastavku saradnje i mogućnosti da zajedničkim snagama doprinesemo izgradnji srpske i leksikografske infrastrukture - rekla je za Tanjug Snežana Petrović, naučni saradnik ISJ SANU.

Od svog osnivanja 2008. godine Centra za digitalne humanističke nauke razvija digitalne alate i metode sa ciljem da istorijsko, književno, kulturno i umetničko nasleđe učini dostupnim i upotrebljivim za kreativne računarske intervencije.

Od 2015. godine Centar funkcioniše u sklopu Fakulteta za medije i komunikacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.