Izvor: Danas | Ponedeljak, 05.02.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Havarija u Rudarskom basenu Kolubara smanjila proizvodnju uglja - Za TENT 140.000 tona manje?

Ilustracija (Foto: ArturNyk/shutterstock)
Zbog havarije na transportnom sistemu na polju D Rudarskog basena Kolubara, Termoelektrana Nikola Tesla dobija manje količine uglja nego što je planirano, saznaje Danas.

Naime, prema pisanju tog lista, zbog oštećenja tehnike, proizvodnja uglja je smanjena za oko 140.000 tona.

Izvor blizak EPS-u, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je epilog havarije oštećenje jednog bagera i transportne trake na polju D.

- Prvo se spekulisalo sa tim da je do havarije došlo zbog odrona na polju, a kasnije su se pojavile informacije da nije to u pitanju. Iako je u ovom trenutku nedovoljno poznato šta je zaista izazvalo havariju, ono što se sigurno zna da je bager van procesa proizvodnje kao i oko 600 metara transportne trake koja je takođe oštećena - navodi sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima šteta je već velika i odrazila se na predviđenu proizvodnju uglja u tom rudarskom basenu.

- Svakog dana iz Rudarskog basena Kolubara prema TENT-u polazi 60 vozila napunjenih ugljem. S obzirom na to da je na polju D stao jedan bager i transportna traka, broj vozova se, zbog manje količine iskopanog uglja, sveo na 45 kompozicija dnevno. Drugim rečima, TENT zbog havarije, svakog dana dobija 20.000 tona uglja manje od planiranih količina - navodi sagovrnik Danasa.

Podatke o tome da li je tačna informacija da je došlo do havarije na bageru i transpornom sistemu na polju D u Kolubari i da li će to uticati na proizvodnju uglja na tom polju, Danas je pokušao da proveri kod nadležnih u EPS-u, međutim, do zaključenja izdanja u kome je tekst objavljen (ponedeljak, 5. februar 2018. godine) nisu dobili odgovor.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.