NavMenu

NOVINA U ZAKONU O RADU: Obaveza poslodavaca o dnevnom vođenju evidencije o prekovremenom radu

Izvor: eKapija+ Ponedeljak, 05.02.2018. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
Izmene i dopune Zakona o radu, koje se primenjuju od 25. decembra 2017. godine, donose niz novih obaveza.

Obaveza poslodavca da vodi dnevnu evidenciju o prekovremenom radu zaposlenih

Izmenama Zakona uvedena je nova obaveza poslodavcima da uredno vode dnevnu evidenciju o prekovremenom radu svih zaposlenih. Pomenuta evidencija o prekovremenom radu ujedno predstavlja i dokaz o obavljanju prekovremenog rada, uz ranije propisane obaveze poslodavca o donošenju odluke kojom se uvodi prekovremeni rad, a na osnovu koje su definisani vrsta poslova, vreme početka i dužina trajanja prekovremenog rada.

Zakonodavac je kao razlog za uvođenje navedene odredbe naveo da inspekcija rada nije bila u mogućnosti da utvrdi da li je kod poslodavca postojao prekovremeni rad, te da prekovremeni rad koji se ne evidentira, po pravilu se i ne plaća zaposlenima, premda je Zakonom o evidencijama u oblasti rada propisana obaveza vođenja evidencije o radnom vremenu, pa i o radnom vremenu dužem od punog radnog vremena.

Izmenama Zakona propisana je i prekršajna odgovornost u slučaju nepoštovanja obaveze vođenja dnevne evidencije o prekovremenom radu, sa zaprećenim novčanim kaznama u rasponu od 150.000 do 300.000 dinara za poslodavce sa svojstvom pravnog lica, za preduzetnike u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, dok za odgovorno lice u pravnom licu propisuje novčane kazne u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara.

Promena načina dostavljanja Upozorenja o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu

Upozorenje o postojanju razloga za otkaz Ugovora o radu se zaposlenom dostavlja na isti način koji je propisan za dostavljanje rešenja o otkazu Ugovora o radu (lično dostavljanje, u prostorijama poslodavca, odnosno na adresu prebivališta ili boravišta).

Izmena rokova za prijavu na obavezno socijalno osiguranje

Poslodavac je dužan da na osnovu ugovora o radu ili drugog ugovora o obavljanju poslova zaključenog u skladu sa ovim zakonom podnese jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje u roku propisanom Zakonom kojim se uređuje Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, a najkasnije pre stupanja zaposlenog i drugog radno angažovanog lica na rad.

Novi iznosi novčanih kazni za pojedine prekršaje

-Uskraćivanje zaposlenom prava na otpremninu-

Ukoliko poslodavac ne isplati zaposlenom otpremninu prilikom otkaza ugovora o radu usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena, ovakvo postupanje je sankcionisano prekršajnom odgovornošću poslodavca i novčanim kaznama u rasponu od 400.000 do 1.000.000 dinara za poslodavce sa svojstvom pravnog lica, za preduzetnike od 100.000 do 300.000 dinara, dok novčane kazne za odgovorno licu u pravnom licu iznose od 20.000 do 40.000 dinara.

-Ostali prekršaji -

Prilikom vršenja inspekcijskog nadzora, inspektor rada je ovlašćen da pokrene prekršajni postupak za one prekršaje koji su propisani članom 276 Zakona, i to: ukoliko Poslodavac ne drži primerak ugovora ili kopije ugovora o radu, ne vodi dnevnu evidenciju o prekovremenom radu zaposlenih, ne obezbedi vreme za odmor u toku dnevnog rada, dnevni i nedeljni odmor, zaposlenom ne odobri korišćenje plaćenog odsustva, ne vodi mesečnu evidenciju o zaradi i naknadi zarade, Zaposlenom uskrati pravo na otkazni rok, odnosno naknadu zarade.

Za gore navedene povrede Zakona, propisani su veći iznosi novčanih kazni u odnosu na dosadašnje, i to u rasponu od 150.000 do 300.000 dinara (ranije 100.000 dinara) za poslodavce sa svojstvom pravnog lica, odnosno od 50.000 do 150.000 dinara (ranije 50.000 dinara) za preduzetnike, dok za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno zastupnika pravnog lica kazne iznose između 10.000 do 20.000 dinara (ranije10.000 dinara).

Autor teksta: Advokat Ivana Stefanović, Advokatska kancelarija TSG TOMIĆ SINDJELIĆ GROZA

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.