Izvor: Beta | Nedelja, 04.02.2018.| 12:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

TRIVAN: U Srbiji se proizvede 200.000 tona opasnog otpada godišnje

Goran Trivan (Foto: mc.rs)
Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kazao je da se godišnje u Srbiji proizvede od 150 do 200.000 tona opasnog otpada.

On je dodao da se najveći deo ne prerađuje jer ne postoje adekvatna postrojenja.

Trivan je u intervjuu za list Politika rekao da se taj otpad deli na komunalni, koga ima manje i indrustrijski u kojem postoji i deo opasnog, i dodao da je istraživanje Ministarstva za zaštitu životne sredine iz 2014. godine pokazalo da u Srbiji ima 70 lokacija na kojima se nalazi industrijski otpad.

Upitan o tome da li će se raditi kontrola svih preduzeća, gde i kako skladište i prerađuju svoj otpad, Trivan je rekao da se upravo kontrolišu firme za koje se sumnja da su učestvovale u poslovima koji se ovih dana pojavljuju u medijima i dodao da će inspektori nastaviti sa proverom i drugih preduzeća.

Ministar je istakao da u Srbiji ne postoji dovoljan broj inspektora i dodao da je zato otvoreno još 180 radnih mesta.

- Zbog toga smo insistirali na sistematizaciji Ministarstva, što nam je i omogućeno. Otvoreno je još 180 mesta, a tražio sam da od tih 180, 100 budu pripravnici da ojačamo inspekciju - kazao je Trivan.

Govoreći o budžetu koji je izdvojen za to ministarvo, Trivan je rekao da je budžet veći za 16% u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 5,58 milijаrdi dinаrа, ali je dodao da će morati da raste značajno da bi obavili sve što su zamislili.

Prema njegovim rečima, Ministаrstvo životne sredine je od tаksi u držаvnu kаsu uplаtilo 10,2 milijаrdi dinаrа prošle godine.

- Procenа je dа ćemo ove godine imаti 11 milijаrdi. Pri tom sаmo polovinа tog budžetа zаvrši u zelenom fondu. S tim novcem rаspolаže Ministаrstvo finаnsijа, i jа sa tim nisam saglasan - rekаo je Trivаn i dodao da smаtrа dа sаv novаc od tаksi trebа iskoristiti zа zаštitu životne sredine.

Trivan je dodao da je formiranje Ministarstva zaštite životne sredine "ključna karika u lancu borbe za zdravu životnu sredinu".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.