Izvor: Novosti | Nedelja, 04.02.2018.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Brnabić među 150 najmoćnijih ljudi na planeti - Premijerka pozvana na skup uticajne Bilderberg grupe

Ana Brnabić
Poziv premijerki Srbije Ani Brnabić da se pridruži društvu od oko 150 najuticajnijih Evropljana i Amerikanaca koji se redovno, još od 1954. godine, okupljaju da - iza zatvorenih vrata - diskutuju o aktuelnim globalnim pitanjima, ranije nego obično je skrenula pažnju na ovaj junski skup.

Brnabićeva, kojoj je poziv uručio Henri de Kastris, predsedavajući upravnog odbora Bilderberg grupe, posle njenog izlaganja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prva je osoba iz Srbije pozvana na skup koji okuplja uticajne ljude iz sveta politike, finansija, industrije, akademskih krugova i medija.

Brnabićeva je pažnju svetske elite skrenula izlaganjem u Davosu, ali poznavaoci procesa koji vode učešću na godišnjem okupljanju Bilderberg grupe ističu da samo to nije bilo presudno za poziv u Torino, gde se skup održava od 7. do 10. juna.

Predsednica vlade zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, strateški partner Kine i u dobrim odnosima sa Rusijom, od oktobra 2016. godine je član grupe Novi evropski lideri Svetskog ekonomskog foruma. Učestvovala je u pripremi izveštaja Oporavak Evrope Svetskog ekonomskog foruma, sa naglaskom na migracije i pitanja granica, što su neka od pitanja od ključnog značaja za evropska i globalna kretanja.

Brabićeva će se, posle Davosa, tako, naći pod istim krovom u Torinu sa bankarima, političarima, direktorima korporacija, šefovima država i vlada, krunisanim glavama, čiji su zajednički imenitelj moć, dobre internacionalne veze, i uticaj. O tome svedoče liste učesnika, i tema diskusija, što su ujedno i jedine šture informacije koje grupa, istina tek odnedavno, objavljuje. Detalje rasprave, kao ni zaključke, međutim, nikada nisu podelili sa ostatkom sveta.

Članovi Bilderberga su, između ostalih, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, direktorka MMF Kristin Lagard...

Dok raspravljaju o globalnim pitanjima, svi oni, uključujući ove godine i srpsku premijerku, dužni su da se pridržavaju pravila Četam hausa. Ono dozvoljava da učesnici koriste informacije sa skupa, ali samo pod uslovom da ne otkriju izvor, kao ni ime, funkciju, ili zanimanje onih koji su ih izneli

Lista učesnika ovogodišnjeg okupljanja još nije objavljena, ali proklamovani cilj grupe, podsticanje dijaloga između Evrope i Severne Amerike, podrazumeva dve trećine učesnika sa Starog kontinenta, i ostatak sa severa Amerike. Pritom, trećina su političari i predstavnici vlada, ostatak industrijalci, finansijeri, akademci i medijski magnati.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.