Izvor: Novosti | Nedelja, 04.02.2018.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Indijski bilijar" osvojio Srbiju

U Valjevu osnovano prvo udruženje ljubitelja karuma (Foto: eKapija)
Igra indijskih maharadža direktno iz Južne Azije doselila se u naše Valjevo. Dobila je nadimak "indijski bilijar", osvojila igrače od sedam do 77 godina i postala toliko "zarazna" da je u Srbiji osnovano prvo sportsko karum udruženje u Evropi. Prkoseći video-igricama, druženje i zabava "oči u oči" jesu nešto čega smo svi željni, kažu osnivači. Jedna tabla, žetoni, pa takmičenje uz navijanje može da počne.

A sve je počelo kada je reditelj Vukašin Nikitović doneo prvu karum tablu iz Francuske, a saigrač mu je bio Vladimir Sarić, koji se upravo vratio sa proputovanja Indijom.

- Desilo se tako da smo se obojica, na dva različita kraja sveta, zaljubili u isti sport. Igra je slična bilijaru, vazdušnom hokeju i karlingu, jer je cilj da se svi žetoni ubace u rupu. Ko prvi ubaci, taj je pobedio - objašnjava Vladimir Sarić, jedan od osnivača srpskog Karum udruženja.

Već tri godine, naši reprezentativci u karumu se trude da promovišu ovaj neobičan sport širom Srbije, jer smatraju da doprinosi razvoju zdravih društvenih vrednosti i zabave.

- Svako može da igra, dovoljni su samo vešti prsti. Nikad nije kasno i nikad nije rano da se počne sa ovim sportom. Iako deluje relaksirajuće, ume da postane "čupavo" kada se uđe u završnicu takmičenja, pa i navijanje postane "žešće" - kaže Sarić.

Koliko smo strastveno prihvatili ovaj sport, govori činjenica da smo dogurali do evropskog prvenstva u Češkoj i Italiji, dok je državno prvenstvo održano pre dve nedelje u Valjevu.

- Mnogo takmičara je zavolelo ovaj sport, ali smo uprkos želji i takmičarskom duhu još uvek početnici. U Indiji, Pakistanu i Sri Lanki, karum je toliko važan da se smatra gotovo nacionalnim sportom. Igraju ga svi, pažnja je toliko usmerena na njega, kao kod nas na fudbal ili košarku - objašnjava naš sagovornik.

Ipak, činjenica je da ovaj sport postaje sve popularniji i da se proširio na više od 50 zemalja. Da se Srbija polako upisuje u "sportsku mapu" karuma, govori činjenica da nam je indijska karum federacija pokonila nove table za ovaj sport, pa će se klub poklonika nesumnjivo još više širiti.

U Indiji, karum je smatran sportom koji se igra u krugu najbližih. Cele porodice se okupljaju oko table, pa nastupa nekoliko sati opuštanja i zabave, uglavnom u večernjim časovima. Budući da za njega nisu potrebna nikakva finansijska sredstva, karum se često nazivao i "sirotinjskom zabavom".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.