Izvor: seebiz.eu | Nedelja, 04.02.2018.| 10:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

PowerChina zainteresovana za drugi blok TE Pljevlja

(Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Kineska kompanija PowerChina zainteresovana je da učestvuje u realizaciji energetskih razvojnih projekata u Crnoj Gori, posebno u izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, saopštili su njeni predstavnici na sastanku sa potpredsednikom Privredne komore (PKCG), Ivanom Saveljićem.

- Vrlo smo zainteresovani za razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori, pogotovo za drugi blok TE Pljevlja, naročito sada kada je Škoda Praha izašla iz tog posla - kazao je potpredsednik kompanije Sichuan Electric Power Design & Consulting, u okviru PowerChina, Zhong Xiaoping.

On je naveo da kineska kompanija vidi veliki potencijal energetskog sektora s obzirom na povezanost crnogorskog sa energetskim tržištima regiona i u budućnosti EU, putem energetskog kabla koji ga spaja sa Italijom.

Xiaoping je dodao da očekuje podršku PKCG ukoliko ta kompanija, koja je u državnom vlasništvu Kine, dobije posao u Crnoj Gori, prenosi Mina business.

Njega je zanimao Akcioni plan razvoja energetike Crne Gore, da li je civilni sektor naklonjen izgradnji drugog bloka u Pljevljima, kao i da li postoji mogućnost da država pruži garanciju za kredit kojim bi se realizovala ta investicija.

Iz PKCG je saopšteno da su članovi kineske delegacije, tokom boravka u Crnoj Gori, razgovarali sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i obišli TE u Pljevljima.

Predsednik PKCG, Ivan Saveljić je objasnio da je energetika prioritetni sektor razvoja Crne Gore, uz poljoprivredu i turizam, kao i da je Vlada usvojila detaljan Akcioni plan u kojem su navedeni planirani projekti i dinamika njihove realizacije.

On je saopštio da Crna Gora energetske potrebe uglavnom zadovoljava iz hidropotencijala, ali da TE u Pljevljima znatno doprinosi stabilnosti sistema. Izgradnja njenog drugog bloka, kako je dodao, doprinela bi orijentaciji Crne Gore da bude izvoznik struje, kao i toplifikaciji grada, odnosno rešavanju ekoloških pitanja.

- Ključno za realizaciju drugog bloka u Pljevljima je zatvaranje finansijske konstrukcije. Mi znamo da PowerChina ima vrhunsku tehnologiju koja odgovara standardima EU - rekao je Saveljić, podsetivši da imaju dobro iskustvo sa kineskim kompanijama na izgradnji autoputa Bar-Boljare, te da je sada povoljna biznis klima za uključivanje kineskih kompanija u crnogorske kapitalne projekte.

On je kazao i da država ne može garantovati za kredit kojim bi se realizovao taj projekat.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.