NavMenu

Četiri vojvođanske zadruge postaju jedno pravno lice - Jedinstveno udruživanje u Srbiji

Izvor: Dnevnik Subota, 03.02.2018. 14:17
Komentari
Podeli
Zemljoradnička zaduga Voćar u Slankamenu biće prva u Srbiji koja će formirati složenu zadrugu nastali od četiri zemljoradničke zadruge kao jedno pravo lice.

Takav oblik zadrugarstva postoji u Španiji, a direktor Voćara, Nikola Kotarac, kaže da će prednosti takvog zadrugarstva biti u boljem plasmanu voća, ceni i prometu.

– Kao što smo bili u Srbiji među prvima kada smo se udružili, i sada ćemo u zadrugarstvu otići korak dalje. U toku su administrativni poslovi da bi se četiri zadruge, dve iz Slankamena i iz Starih Vinograda, međusobno povezale u jedno pravno lice – kaže Kotarac.

Voćar je nastao 2011. godine udruživanjem 42 zadrugara koji na 600 hektara sada gaje pretežno jabuke, nešto malo bresaka i šljiva i više od 80% roda plasiraju na inostrano tržište, prvenstveno u Rusiju.

– Dobro smo organizovani, zadrugari imaju stručnu pomoć, ne samo u pravnom pogledu već i u komercijalnom. Voćnjaci su nam zaštićeni protivgradnom zaštitom i imamo uveden sistem navodnjavanja. Bezmalo trećina novca koji je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu namenio za podizanje i proširenje voćnjaka otišla je lane u Voćar. U odnosu na ostale voćare prvi smo shvatili da je u zadrugarstvu napredak, odnosno da zahvaljujući udruživanju, lakše možemo doći do kupaca, postići bolju cenu, a dobar i kvalitetan rod dobiti držeći se agrotehničkih mera – kaže direktor Voćara.

Po rečima predsednika Društva voćara Vojvodine i profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dr Zorana Keserovića, u Italiji, a i Španiji, čak 95% voćara udruženo je u kooperativu i jedino se na taj način bavi voćarstvom.


– Kod nas se u protekloj deceniji i po daleko odmaklo u razvoju porodičnih voćnjaka, kojima sada treba nova snaga, a to je zadrugarstvo, te povezivanje više specijalizovanih zadruga u jedan sistem radi podizanja novih zasada, primeni novih tehnologogija i zajedničkog nastupa na tržištima – kaže Keserović.

U Italiji, a i Španiji, čak 95% voćara udruženo je u kooperativu i jedino na taj način se bavi voćarstvom, dodaje.

Doduše, kod nas je još registrovano malo specijalizovanih zadruga, u ovom slučaju za voćarstvo. Uglavnom se osnivaju i bave se različitom delatnošću zajedno – ratarstvom, stočarstvom, voćarstvom ili vinogradarstvom. Od oko 400 registrovanih u Zadružnom savezu Vojvodine, tek sedam ih je specijalizovano za voće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.