NavMenu

Kako podneti tužbu zbog bankarske provizije?

Izvor: Dnevnik Nedelja, 04.02.2018. 14:40
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Presuda Apelacionog suda u Beogradu kojom se banka obavezuje na to da klijentu vrati novac zaračunat od provizije za obradu kredita uzburkala je duhove na finansijskom tržištu Srbije.

Pravo na vraćanje nezakonito zaračunate provizije ne zastareva. Ukoliko svi sudovi budu sledili kolege iz Beograda, najbolje će proći građani koji su kredite refinansirali: oni su proviziju na obradu platili bar dva puta, zato sada mogu očekivati duplu dozu za vraćanje, ali moraju da tuže obe banke.

U Udruženju bankarskih klijenata Efektiva nude svojim članovima besplatnu pravnu pomoć, ali i opominju da banke neće lako odustati od dodatnih troškova. Pojedine su od početka ove godine ukinule naknadu za obradu kredita, međutim, i dalje naplaćuju klijentima troškove praćenja kredita. Zato u Efektivi očekuju da će banke troškove obrade samo preseliti u druge provizije. Za punomoć oko tužbi do sada im se obratilo 600 klijenata i još 2.000 je zatražilo pomoć putem mejla.

- Banke će proviziju za obradu kredita samo preformulisati u druge troškove - smatra i dr Aleksandar Vasiljević sa Fakulteta za pravne i poslovne studije Dr Lazar Vrkatić u Novom Sadu.

Kaže da klijenti koji se i odluče da tuže banku, treba da budu oprezni i da ispunjavaju sve obaveze.

- U svim ugovorima o kreditima je klauzula koja predviđa da, ukoliko klijent ne ispunjava obaveze u roku, banka ima pravo da kredit proglasi dospelim. A to znači da može raskinuti ugovor i početi naplatu prinudnim putem - veli Vasiljević.

Koliko para mogu očekivati klijenti koji tuže banku i dobiju spor?

Kod nas su najpopularniji gotovinski krediti u domaćoj valuti. Na njih se u proseku zaračunavala stopa za obradu od 1,5%. Za kredit od 300.000 dinara obrada je bila 4.500 dinara, za upola manji zajam 2.250, a za sumu od 100.000 to je 1.500 dinara. Oni koji su kredite refinansirali bar jednom, mogu pomenute sume pomnožiti sa dva.

Najviše sume kod nas su se odobravale za stambene kredite. Obrada kredita od 100.000 EUR je uz stopu od 1,5% bila 1.500 EUR, za upola manji 750, a za zajam od 30.000 EUR – 450.

U sporu koji su klijenti dobili pred Apelacionim sudom u Beogradu konkretno je bila tužena Sberbanka. Oni kažu da su od dolaska na ovo tržište negovali fer odnos s klijentima. Smatraju da presuda ukazuje na neujednačenost sudske prakse. U saopštenju koje je Sberbanka izdala kaže se da će oni nastaviti da štite svoja prava sve do konačne odluke sudskih instanci u tom slučaju.


Kasacioni sud još bez stava

Sudska praksa po pitanju naknade za obradu kredita nije kod nas još uvek jedinstvena. Sudovi u Beogradu i Somboru su doneli presude u korist klijenta, sud u Jagodini je odlučio u korist banke. Da bi klijenti bili sigurni u to da će spor dobiti, potrebno je zvanično tumačenje. To može dati samo Vrhovni kasacioni sud Srbije. Dnevnik se njima obratio sa pitanjem vezanim za naknade, a u odgovoru se kaže: "Vrhovni kasacioni sud nije zauzeo pravni stav o navedenom pitanju, izjasniće se kroz odluku o konkretnom pitanju."

Klijenti koji se odluče da podnesu tužbu treba da računaju na odgovarajuće troškove: takse za tužbu, koje kreću od 6.000 dinara pa naviše, troškove veštačenja – oko 10.000 dinara, zatim troškove advokata, koji za dva ročišta iznose 7.500 dinara plus još 6.000 za pisanje tužbe. Po našem Zakonu o parničnom postupku, troškove snosi stranka koja je spor izgubila, ali stranka-tužilac tokom trajanja spora to mora da servisira.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.