NavMenu

Krave rase holštajn daju i do 9.500 l mleka godišnje - Primena genomiks tehnologije postiže bolje rezultate u proizvodnji

Izvor: Novosti Subota, 03.02.2018. 09:55
Komentari
Podeli
Na samo nekoliko, od stotinak farmi visokomlečnih krava u južnom Banatu, muzare daju više od 9.000 litara mleka godišnje. Kako bi ostale farmere podstakli da unaprede proizvodnju, firma za agrokonsalting Taurus iz Vršca je u saradnji sa Asocijacijom proizvođača mleka iz tog regiona organizovala seminar na kom su govorili eminentni svetski i domaći stručnjaci iz oblasti mlečnog govedarstva i mlekarstva.

Radivoj Ćosić, vlasnik Taurusa, kaže da su pred domaćim farmerima veliki izazovi, jer tek treba da se približe evropskim i svetskim standardima.

- Želimo da ljudima sa našeg prostora ukažemo da krava nije krava ako daje samo 4.500 litara mleka godišnje. Ozbiljne krave simentalke daju do 7.500 litara, a rasa holštajn i do 9.500 litara mleka godišnje. To su parametri koje želimo da dostignemo na svim farmama, ali je za to, naravno, neophodno mnogo raditi na edukaciji farmera - naglašava Ćosić.

Kao primer koji treba slediti, naveo je Češku. Tamo je registrovano 120.000 simentalki, koje prosečno daju 7.300 litara mleka, dok 110.000 krava rase holštajn daje neverovatnih 9.800 litara godišnje. Da bi se postigli ti rezultati, potrebno je, između ostalog, početi i sa primenom genomiks tehnologije.

- Polno određeno seme je vrlo važno, jer smanjuje broj mrtvorođene teladi, unapređuje genetiku krda i daje dobre bikove, pa su i naredne generacije genetski vrlo napredne i kvalitetne. To utiče i na proizvodnju mleka, zdravlje krava i njihov životni vek, što dalje omogućava stvaranje visokoprofitabilnih farmi - ukazuje američki stručnjak Vilfred Vajtes.


Ova tehnologija se u svetu primenjuje još od 2009. godine, ali Srbija, pa i sama Evropa, mnogo zaostaju za Amerikom po tom pitanju.

Kosidba


Govoreći o ishrani visokomlečnih, domaći stručnjaci su upozorili da farmeri u jurnjavi za visokim prinosima dobijaju loš kvalitet stočne hrane. Shodno tome, žitarice ne kose u fazi koja bi najviše prijala govedima, što je, ukazuju, velika greška.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.