Izvor: Tanjug | Subota, 03.02.2018.| 07:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS: Rekordna proizvodnja struje i uglja na početku 2018.

Eleketroprivreda Srbije je saopštila da započela 2018. godinu odličnim rezultatima i u januaru je proizvela 9,3% više električne energije, te 7,5% više uglja nego u istom mesecu prošle godine.

Naplata isporučene električne energije podignuta je gotovo na 100% i na računu EPS ima 56 milijardi dinara, odnosno gotovo 470 mil EUR, što osigurava stabilno poslovanje i nastavak investicija.

U elektranama EPS-a tokom prvog meseca 2018. proizvedeno je oko 3,3 milijarde kilovat-sati električne energije, što je oko šest odsto više nego što je planirano. Odličnim rezultatima doprinela je znatno bolja hidrologija tako da su hidroelektrane nadmašile plan za oko 44% i u januaru proizvele 1,1 milijardu kilovat-sati električne energije.

Osnovu proizvodnje EPS-a čine termoelektrane u kojima je tokom januara iz kolubarskog i kostolačkog uglja proizvedeno oko 2,2 milijarde kilovat-sati. Rudari RB Kolubara značajno su doprineli toj proizvodnji pošto su tokom januara otkopali više od 2,4 miliona tona uglja za elektrane ogranka TENT. Proizvedeno je devet odsto više kolubarskog uglja nego u januaru 2017. godine.

- Na kopovima RB Kolubara ima 10 miliona tona otkrivenog uglja, spremnog za eksploataciju. To je najviše otkrivenog uglja od kada postoji Kolubara. Ukupno je u januaru otkopano 3,2 miliona tona uglja. Radili smo planski i ulagali u modernizaciju rudarske opreme, ali najveće zasluge za ove rezultate pripadaju rudarima koji rade vredno i odgovorno bez obzira na vremenske uslove - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Rekorde u proizvodnji uglja i struje pratilo je i poboljšanje naplate isporučene električne energije.

- Naplata za 2017. godinu je na nivou od 99,2%. Otkrivena su i 6.762 slučaja krađe struje i za to poslati računi od 1,03 milijarde dinara. Jedan od najboljih rezultata u naplati ostvaren je u januaru ove godine kada je od 22,5 milijardi dinara isporučenih na računima za decembarsku potrošnju struje, naplaćeno 22,3 milijarde dinara - dodao je Grčić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.