NavMenu

Lizing kuće u Srbiji traže oslobađanje depozita kako bi ublažile efekte svetske finansijske krize

Izvor: B92 Ponedeljak, 03.11.2008. 18:02
Komentari
Podeli

Lizing kompanije u Srbiji traže da Narodna banka Srbije oslobodi njihove depozite koji trenutno iznose 150 mil EUR. U tim kompanijama navode da bi se tako povećao iznos sredstava kojima raspolažu i ublažili efekti svetske finansijske krize. Oni kažu i da je aktivnost lizing kompanija u Srbiji usporena zbog ograničenih sredstava i opreza potencijalnih korisnika.

Lizing kompanije su od 2003. godine od kada postoje u Srbiji plasirale 2,5 milijardi evra, od čega 90% u realni sektor privrede.

Državni sekretar ministarstva finansija Slobodan Ilić kazao je da je NBS 25. oktobra donela odluku kojom su lizing kompanije oslobođene polaganja depozita za sredstva koje su pozajmile iz inostranstva od 1. oktobra. Za ranije uzeti novac i dalje se ostavlja depozit od 20%, kazao je Ilić i najavio da će sa Narodnom bankom Srbije razmotriti mogućnost da se oslobodi deo depozita na ranije prispela sredstva.

Lizing kompanije Srbije zatražile su oslobađanje od poreza na dodatu vrednost na kamate i poreske olakšice za novac koji odobre privredi za ulaganja u osnovna sredstva. Ilić je najavio da će Ministarstvo finasija razmotriti kakav bi bio uticaj takvih mera na budžet Srbije i u kojoj meri se one mogu sprovesti.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije lizing kompanija Bojan Baša rekao je da su olakšice potrebne da bi povećale dostupnost stranog kapitala, jer je slobodnog kapitala u svetu sve manje, a sredstva se usmeravaju na regione u kojima su uslovi ulaganja bolji.

- Lizing kompanije bi mogle da ulažu i milijardu evra u Srbiju godišnje ukoliko bi uslovi bili dobri, što bi doprinelo privrednom rastu - kazao je Baša.

Predstavnici lizing kompanija zatražili su da im se omogući da predmet lizinga ne budu samo pokretne stvari, već i nekretnine, odnosno da im se omogući da finansiraju i izgradnju nekretnina. Takođe, predloženo je da se ulaganje kroz lizing izjednači sa ostalim kapitalnim investicijama i ima isti poreski tretman kao što to imaju klasična ulaganja, kao i da se ukine PDV na kamatu koja se obračunava na ukupnu naknadu o lizingu.

Ukazano je i da je potrebno da se u izvršnom postupku kod sudova proces naplate potraživanja po osnovu sklopljenog Ugovora o lizingu ubrza, odnosno da Ugovor o lizingu ima izvršnu snagu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.