Izvor: eKapija | Ponedeljak, 03.11.2008.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ključne reči za investiranje u Novom Bečeju : industrijska zona „Istok”, građevinski materijal, Cvetanje Tise, najveća farma muznih krava u Evropi, novi blok Gerontološkog centra, izgradnja pristaništa ...

Cvetanje Tise (Foto: b)

Mada se nalazi u centru Vojvodine i gravitira njenim najvažnijim centrima Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Kikindi, Opština Novi Bečej ostala je, nekako, po strani pozitivnog tranzicionog talasa, koji je pokretao zamrle infrastrukturne i privredne potencijale. Sredina se otvorila prema investitorima, pokrenut je projekat izgradnje industrijske zone, dolazak grupe „Nexe“ oživeo je tržišnu poziciju Industrije građevinskog materijala „Polet“, sve osmišljenije su valorizovane vrednosti lokalne tradicije, poput prirodnog fenomena „Cvetanje Tise“ ili koloritnih svetkovina koje su svakog leta privlačile brojne goste.

Cvetanje Tise (Foto: b)

Kanadsko-srpska kompanija „BD Agro“ gradiće u Novom Bečeju najveću farmu muznih krava u Evropi. Vrednost investicije procenjuje se na 35 miliona evra. Novobečejci veruju da će se, uz tako veliki proizvodni kapacitet, razviti široka prateća proizvodna infrastruktura.

Zato je najvažniji projekat koji ova opština severnog Banata donosi na Sajam „Investexpo”, upravo opremanje industrijske zone „Istok“. Cilj tog razvojnog projekta, u koji opština namerava da uloži 69,7 miliona dinara, jeste poboljšanje uslova za život kroz podsticaj privrednog razvoja. Realizacija je oročena na godinu dana, a u Novom Bečeju smatraju da je ona neophodan preduslov za razvoj lokalne ekonomije i da je za njeno nesmetano funkcionisanje nužna adekvatna opremljenost tog privrednog kapaciteta.

Cvetanje Tise (Foto: b)

Sredstva Nacionalnog investicionog plana (NIP) omogućila su početak infrastrukturnog opremanja te industrijske zone. U prvoj fazi realizacije izvršen je otkup građevinskog zemljišta, izrađena je neophodna projektno-tehnička dokumentacija, očišćen je teren i dovedena električna energija, voda i putna mreža. U narednoj fazi potrebno je industrijsku zonu opremiti atmosferskom, fekalnom kanalizacijom i gasnom mrežom.

Cvetanje Tise (Foto: b)

Drugi razvojni projekat je opremanje novog bloka u Gerontološkom centru u Novom Bečeju. Investicijom, vrednom 65 miliona dinara, povećaće se smeštajni kapaciteti, podići nivo usluga i otvoriti nova radna mesta. Razlog za ulazak u taj projekat, koji treba da se završi za godinu dana, treba tražiti u činjenici da je ta ustanova za brigu o starima priznata u širem okruženju. Kako je sam centar obezbedio lokaciju za proširenje, preostalo je da se obezbede sredstva za njegovu rekonstrukciju i opremanje.

Cvetanje Tise (Foto: b)

Novi Bečej razvojne mogućnosti nalazi u tekstilnoj industriji, poljoprivredi, industriji građevinskog materijala, metalskom i hemijskom kompleksu. Opština ima još jednu prednost, ona je čvorište vodenih puteva, reke Tise i Kanala DTD, što ostavlja mogućnost za izgradnju pristaništa na oba plovna toka i razvoj rečnog saobraćaja.

Cvetanje Tise (Foto: b)

A mnogo više informacija ćete dobiti od predstavnika opštine Novi Bečej na sajmu INVESTEXPO. Zato posetite Novosadski sajam http://www.nsfair.co.yu/ od 04-07.11.2008 .

napomena : Ovaj tekst je pripremljen u saradnji sa Službom za odnose s javnošću Novosadskog sajma

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.