Izvor: eKapija | Utorak, 30.01.2018.| 18:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavnici 31 italijanske kompanije na skupu privrednika 27. februara u Beogradu

Predstavnici 31 kompanije sa Juga Italije srešće se sa privrednicima Srbije i regiona na skupu u Beogradu posvećenom saradnji u oblasti proizvodnje hrane i pića, koji će biti održan 27. februara u hotelu Hyatt.

To je u intervjuu za RTS najavila Marina Skonjamiljo, direktorka beogradske kancelarije Agencije za spoljnu trgovinu (ICE) Ministarstva ekonomskog razvoja Republike Italije.

Kako je navedeno u saopštenju ove agencije, proizvođači hrane i pića iz poznatih regija Juga Italije - Bazilikata, Kalabrija, Kampanija, Pulja, Sicilija, Abruco, Molize i Sardinija, predstaviće svoje proizvode kolegama iz Srbije i regiona, a oni će se upoznati sa poljoprivredno-prehrambenim sektorom Srbije i susednih zemalja.

- Oko 40 privrednika i kupaca iz regiona, koji će posetiti ovu manifestaciju zahvaljujući saradnji sa kancelarijama Agencije ICE iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Albanije i Crne Gore, a koje predstavljaju tržišta 9 zemalja regiona, prisustvovaće takođe prezentacijama, radionicama i B2B sastancima koji će biti organizovani u sklopu ovog događaja koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije u sklopu projekta "Piano Export Sud II" – objasnila je direktorka kancelarije Agencije ICE u Beogradu.

Sa čuvenim delikatesima iz Italije se mogu upoznati i građani na velikoj prezentaciji koja će biti organizovana u tržnom centru Delta city, 24. februara – najavila je Skonjamiljo.

Kako se dodaje u saopštenju, najvljeni događaji nastavak su izuzetno uspešne privredne saradnje Italije i Srbije. Kada je reč o srpskom izvozu, Italija je najznačajniji izvozni partner Beograda, dok je u uvozu Italija na drugoj poziciji, iza Nemačke. U poljoprivredno-prehrambenom sektoru, Italija je prva zemlja na svetu iz koje Srbija uvozi robu (u vrednosti od preko 80 mil EUR), što svedoči o postojećoj snažnoj ekonomskoj vezi koja bi mogla dodatno da se ojača zahvaljujući i proizvodima iz južne Italije.

Ukupna vrednost trgovinske razmene Italije i Srbije, prema zvaničnim podacima za period januar-oktobar 2017. godine, iznosi oko 3, 298 mlrd EUR, što je značajno povećanje u odnosu na 2016. i 2015. godinu. Izvoz Srbije u Italiju iznosio je 1,699 mlrd EUR, dok je Italija u Srbiju izvozila robu u vrednosti od 1,599 mlrd EUR, dodaje se.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.