NavMenu

NBS povukla saglasnost datu AIK banci za preuzimanje Gorenjske

Izvor: Tanjug Utorak, 30.01.2018. 15:41
Komentari
Podeli
AIK BankaAIK Banka
Narodna banka Srbije (NBS) povukla je prethodno datu saglasnost AIK banci za preuzimanje slovenačke Gorenjske banke, jer je u okviru uobičajene kontrole utvrdila nepravilnosti u radu srpske banke, potvrđeno je danas Tanjugu u NBS.

Eventualna nova saglasnost podrazumevala bi ponovno apliciranje AIK banke, pri čemu bi NBS, kao i do sada, cenila formalnu i suštinsku ispunjenost svih uslova koje zakon predviđa, navode iz centralne banke Srbije.

Kako podsećaju, za sticanje udela u drugoj finansijskoj instituciji do propisanih granica, uključujući i sticanje finansijskih institucija u drugim državama, neophodna je saglasnost NBS koja je uslovljena pozitivnom ocenom ispunjenosti svih propisanih uslova.

- NBS je ceneći ispunjenost tih uslova u datom momentu, u skladu sa svojim nadležnostima, sredinom 2016. dala prethodnu saglasnost AIK banci za sticanje 100% učešća u Gorenjskoj banci i po tom osnovu AIK je banka u međuvremenu stekla 20,99% učešća u navedenoj banci - navode iz NBS.

Iz centralne banke naglašavaju da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, kontinuirano kontrolišu bonitet i zakonitost poslovanja banaka sa aspekta rizika koji mogu dovesti do ugrožavanja njihovog finansijskog položaja i detaljno prate sve faktore koji mogu uticati na finansijski položaj banaka u domaćem finansijskom sektoru.

- S obzirom na to da je u okviru svojih nadležnosti i uobičajenih kontrolnih aktivnosti utvrdila nepravilnosti u poslovanju AIK banke - na osnovu saznanja o tim novim činjenicama u odnosu na momenat davanja prethodne saglasnosti, ali i imajući u vidu da sticanje podređenog društva, pogotovo na tržištu izvan nadležnosti NBS, može doprineti rastu izloženosti riziku i potencijalno ugroziti finansijski položaj banke, NBS je ocenila da više nisu ispunjeni potrebni uslovi - kažu za Tanjug u centralnoj banci Srbije.


Zato je u skladu sa svojim nadležnostima, kako dodaju, NBS preduzela neophodne mere prema AIK banci i ukinula prethodno datu saglasnost. Samim tim AIK banka više nema saglasnost za dalje sticanje akcija Gorenjske banke.

NBS je takođe navela da nastavlja kontinuirano da prati poslovanje svih banaka na našem tržištu u cilju očuvanja postignute stabilnosti finansijskog sistema, kako u pogledu ulaska novih sticalaca na domaće tržište, tako i u pogledu širenja domaćih banaka na druga tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.