Izvor: eKapija | Utorak, 30.01.2018.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prijava za roditeljski dodatak i u porodilištima - Počela druga faza projekta "Bebo, dobro došla na svet"

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas početku pokretana druge faze projekta "Bebo, dobro došla na svet" u Opštoj bolnici Đorđe Joanović u Zrenjaninu, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Roditelji novorođenih beba u Zrenjaninu od danas će moći da se za roditeljski dodatak prijave onlajn, i to u samom porodilištu.

Brnabić je podsetila da je druga faza projekta "Bebo, dobro došla na svet" deo strategije razvoja elektronske uprave i projekta "Stop birokratiji", čiji je cilj smanjenje birokratskih procedura.

- Jednostavnije i poboljšane procedure omogućavaju da država bude efikasan servis kreiran po meri građana i privrede - istakla je ona i dodala da je reč o efikasnoj, jednostavnoj i besplatnoj usluzi koja je namenjena roditeljima tek rođenih beba, kojima je vreme posebno važno.

Predsednica Vlade je naglasila da su prikupljanje na desetine dokumenata, plaćanje taksi i obilazak najmanje tri šaltera na kojima roditelji izgube u proseku tri sata, zamenjeni jednom modernom elektronskom uslugom.

Nova funkcionalnost informacionog sistema eBeba omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija. Roditeljski dodatak "na klik" pored Zrenjanina, već je dostupan u Leskovcu.

U narednoj fazi biće omogućen i u Loznici, Smederevu i Beogradu, a do kraja godine i u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 80% roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati. Prva faza projekta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje.

Sama prijava za roditeljski dodatak u okviru eBebe veoma je jednostavna i zahteva svega nekoliko minuta vremena. Nakon što se majka, državljanka Republike Srbije sa prebivalištem u Zrenjaninu u porodilištu izjasni da želi svoje dete da prijavi elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta. Zahtev za roditeljski dodatak podnosi se istovremeno. Takođe, ime deteta moguće je uneti i na jezicima manjina, dodaje se na sajtu Vlade Srbije.

Informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet" startovao je u aprilu 2016. godine, sa ciljem da roditeljima olakša prve dane života deteta – omogući im da za oko 15 minuta, potpuno besplatno i elektronski završe administrativne poslove, za koje je ranije bilo potrebno nekoliko odlazaka na šaltere i plaćanje različitih taksi.

Putem usluge do sada je prijavljeno više od 80.000 beba, a roditelji su u više od 64.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu "sve na jednom mestu" i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje.

Nova usluga odnosi se samo na roditeljski dodatak koji se isplaćuje iz budžeta države. Lokalne samouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.