Izvor: Dnevnik | Utorak, 30.01.2018.| 09:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

TRIVAN: Opet pokrećemo pitanje izgradnje postrojenja za preradu opasnog otpada

Goran Trivan (Foto: mc.rs)
Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je da će Ministarstvo s nadležnima u Evropskoj uniji ponovo pokrenuti pitanje izgradnje postrojenja za preradu opasnog otpada, jer je naša država zainteresovana za takav projekat.

- Srbiji je pre šest ili sedam godina bila ponuđena evropska donacija za izgradnju takvog postrojenja. Nažalost, nije došlo do realizacije tog projekta - rekao je Trivan za današnji Kurir.

Beogradski list navodi da je bivše rukovodstvo Ministarstva poljoprivrede ignorisalo tadašnju ponudu EU od 14 mil EUR za izgradnju centra u kojem bi se uništavao i prerađivao najopasniji otpad.

Očekujemo probleme i nerazumevanja da se takvo postrojenje izgradi, ali je interes Srbije da se to uradi, ističe ministar Trivan.

Problem, kaže on, može biti potencijalno ugrožavanje nečijih ekonomskih interesa, nedostatak novca, kao i nespremnost lokalnih zajednica da se na njihovoj teritoriji nađe jedno takvo postrojenje.

Sve ovo može da nas uspori, ali ne i poremeti, zaključuje Trivan, uz napomenu da još nije poznato da li će se izgraditi jedno takvo postrojenje ili više njih.

Razlog zbog kog su bivši čelnici Ministarstva poljoprivrede ponudu EU odbili, ni danas nije poznat, pišu beogradski mediji, navodeći da je Srbija zbog tog odbijanja danas zatrpana tonama kancerogenog i toksičnog otpada.

U tekstu se podseća da u Srbiji postoji svega nekoliko takvih fabrika, a da veliki problem predstavlja i to što nemamo centar za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada.

Kako list navodi, na teritoriji Srbije neadekvatno je odloženo čak 300.000 tona zaostalog otpada iz doba socijalizma, kao i 100.000 tona sakrivenog i nelegano zakopanog štetnog otrova.

Inače, za zbrinjavanje opasnog otpada u 2018. godini iz budžeta je izdvojeno 2,19 milijardi dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.