Izvor: Beta | Ponedeljak, 29.01.2018.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Komisija za HoV odbila Bojovićev zahtev za preuzimanje Energoprojektovih firmi - Procena vrednosti akcija zakočila postupak

Komisija za hartije od vrednosti (KHOV) Srbije nije odobrila objavljivanje obavezujućih ponuda preduzeća Napred razvoj, u vlasništvu Dobroslava Bojovića, za preuzimanje ostatka akcija malih akcionara u Energoprojektovim zavisnim društvima Entel, Oprema i Industrija, jer nije dostavio elaborate o proceni fer vrednosti akcija tih firmi, saopštila je KHOV.

Komisija je zbog nedostatka elaborata o fer proceni akcija i odbijanja ponude oduzela Energoprojekt holdingu pravo glasa po osnovu vlasništva nad akcijama u Entelu, gde poseduje 86%, Opremi 67,8% i Industriji 62,7%.

Pre odbijanja, Komisija je vratila ponudu Bojoviću da ispravi nedostatke, ali oni po njenoj oceni nisu otklonjeni i u novom zahtevu za odobravanje ponude nisu dostavljeni elaborati o proceni fer vrednosti akcija tih firmi.

- Kao sastavni deo dokumentacije, Napred razvoj je za Opremu i Industriju dostavio elaborate o proceni kapitala koje je radilo društvo za reviziju RSM Serbia Beograd, čije je ranije poslovno ime bilo IEF Beograd - navela je KHOV u pisanom odgovoru agenciji Beta.

Dodaje se da ni ponuda za preuzimanje Entela nije bila u skladu sa važećim propisima, a procenu vrednosti kapitala radila je revizorska kuća KPMG.

Bojović je posle oduzimanja prava glasa Energoprojekt holdingu u tri zavisna društva rekao da KHOV nema pravo da ocenjuje procenu vrednosti akcija i da je taj posao obavila revizorska kuća KPMG koja spada u "tri najuglednija svetska revizora".

- Sva rešenja koja donesi KHOV podobna su za preispitivanje suda i sva lica na koje se odnose mogu pokrenuti upravni spor - navela je KHOV, reagujući na najavu Bojovića da će tužiti Komisiju zbog oduzimanja prava glasa u zavisnim društvima Energoprojekta.

Napred razvoj je podneo zahtev za odobravanje ponude za otkup akcija malih akcionara u Opremi, prvo po 2.889 dinara po komadu, a kada je KHOV vratila ponudu i tražila "fer procenu vrednosti u skladu sa zakonom" dostavili su nižu cenu od prethodne u iznosu od 2.700 dinara.

Akcionari Opreme tvrde da je realna vrednost akcije te firme 6.166 dinara.

Za Industriju je Napred razvoj u prvom pokušaju ponudio cenu po akciji od 304 dinara, a kada je ponuda vraćana nova cena je bila 2.700 dinara po akciji, ali je KHOV odbila obe te ponude, a akcionari tvrde da je realna cena 5.800 dinara po akciji.

Zakon o preuzimanju akcija propisuje da rok važenja ponude za preuzimanje ne može trajati kraće od 21 dan, a ni duže od 45 dana od dana objavljivanja teksta ponude za preuzimanje koju je odobrila Komisija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.