Izvor: Beta | Ponedeljak, 29.01.2018.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Komisija za HoV odbila Bojovićev zahtev za preuzimanje Energoprojektovih firmi - Procena vrednosti akcija zakočila postupak

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Komisija za hartije od vrednosti (KHOV) Srbije nije odobrila objavljivanje obavezujućih ponuda preduzeća Napred razvoj, u vlasništvu Dobroslava Bojovića, za preuzimanje ostatka akcija malih akcionara u Energoprojektovim zavisnim društvima Entel, Oprema i Industrija, jer nije dostavio elaborate o proceni fer vrednosti akcija tih firmi, saopštila je KHOV.

Komisija je zbog nedostatka elaborata o fer proceni akcija i odbijanja ponude oduzela Energoprojekt holdingu pravo glasa po osnovu vlasništva nad akcijama u Entelu, gde poseduje 86%, Opremi 67,8% i Industriji 62,7%.

Pre odbijanja, Komisija je vratila ponudu Bojoviću da ispravi nedostatke, ali oni po njenoj oceni nisu otklonjeni i u novom zahtevu za odobravanje ponude nisu dostavljeni elaborati o proceni fer vrednosti akcija tih firmi.

- Kao sastavni deo dokumentacije, Napred razvoj je za Opremu i Industriju dostavio elaborate o proceni kapitala koje je radilo društvo za reviziju RSM Serbia Beograd, čije je ranije poslovno ime bilo IEF Beograd - navela je KHOV u pisanom odgovoru agenciji Beta.

Dodaje se da ni ponuda za preuzimanje Entela nije bila u skladu sa važećim propisima, a procenu vrednosti kapitala radila je revizorska kuća KPMG.

Bojović je posle oduzimanja prava glasa Energoprojekt holdingu u tri zavisna društva rekao da KHOV nema pravo da ocenjuje procenu vrednosti akcija i da je taj posao obavila revizorska kuća KPMG koja spada u "tri najuglednija svetska revizora".

- Sva rešenja koja donesi KHOV podobna su za preispitivanje suda i sva lica na koje se odnose mogu pokrenuti upravni spor - navela je KHOV, reagujući na najavu Bojovića da će tužiti Komisiju zbog oduzimanja prava glasa u zavisnim društvima Energoprojekta.

Napred razvoj je podneo zahtev za odobravanje ponude za otkup akcija malih akcionara u Opremi, prvo po 2.889 dinara po komadu, a kada je KHOV vratila ponudu i tražila "fer procenu vrednosti u skladu sa zakonom" dostavili su nižu cenu od prethodne u iznosu od 2.700 dinara.

Akcionari Opreme tvrde da je realna vrednost akcije te firme 6.166 dinara.

Za Industriju je Napred razvoj u prvom pokušaju ponudio cenu po akciji od 304 dinara, a kada je ponuda vraćana nova cena je bila 2.700 dinara po akciji, ali je KHOV odbila obe te ponude, a akcionari tvrde da je realna cena 5.800 dinara po akciji.

Zakon o preuzimanju akcija propisuje da rok važenja ponude za preuzimanje ne može trajati kraće od 21 dan, a ni duže od 45 dana od dana objavljivanja teksta ponude za preuzimanje koju je odobrila Komisija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE