Izvor: Beta | Utorak, 30.01.2018.| 17:28

NALED predlaže manje poreze na zarade, uspostavljanje registra neporeskih nameta i veću predvidivost taksi - Predstavljena Siva knjiga za 2018.

Sa predstavaljanja Sive knjige
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) danas je Vladi Srbije dala deset ključnih preporuka kako da unapredi uslove poslovanja, među kojima su smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta, veću predvidivost taksi i naknada.

U Sivoj knjizi NALED-a je predloženo i da se zakonski uredi zanatstvo, uvede elektronski sistem prijave i evidencije sezonskih radnika, te unapredi postupak upisa prava u katastar, kao i registar poljoprivrednih gazdinstava i uvede elektronski sistem za dodelu podsticaja.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a, Aleksandar Ružević, rekao je na predstavljanju Sive knjige da je za deset godina koliko postoji ta publikacija, stiglo više od 500 inicijativa za pojednostavljenje birokratije, od čega je 210 preporuka u izdanjima, a u potpunosti ili delimično je sporovedeno samo 89.

Naveo je da još nije rešeno pet preporuka iz prvog izdanja Sive knjige, koje se odnose na Ministarstvo finansija i Poresku upravu, a u proseku se svake godine rešavalo svega oko devet predloga.

- Nismo zadovoljni brzinom rešavanja preporuka, treba da budemo brži i efikasniji - kazao je Ružević.

Izdvojio je da su važne preporuke koje su uvažene unapređenje procedura za izdavanje građevinskih dozvola i pojednostavljenje postupka za uplate poreza i dioprinosa na zarade, na jedan umesto na 12 računa.

Po njegovoj oceni važno je to i što je ukinut pečat, omogućeno automatsko overavanje zdravstvenih knjižica, elektronsko prijavljivanje radnika, izbacivanje radne knjižice iz upotrebe, ukidanje 86 dokumenata za dobijanje porodiljske naknade...

NALED se u novoj Sivoj knjizi zalaže i da se uvedu svi registri, poput adresnog, kako bi u sistemu euprave razmena podataka bila potpuna, i da se omogući preduzećima da čuvaju poslovnu dokumentaciju isključivo u elektronskom obliku.

Predloženo je i rešavanje naplate potraživanja za isporučene lekove zadravstvenim ustanovama i da se izjednače cene komunalnih usluga za privredu i građane.

Kako se dodaje, od 100 preporuka u Sivoj kniizi NALED-a za 2017. godinu rešeno je samo devet. Pojednostavljeno je vođenje evidencije PDV-a, ukinuta je republička administrativna taksa za podnošenje zahteva u postupcima pred katastrom nepoketnosti, pojednostavljena je procedura ostvarivanja prava na porodiljsku nadoknadu, ukinuta upotreba pečata u platnim usligama i regulisano postupanje inspekcije tokom kontrola privrednika.
Fotogalerija
NALED predstavio Sivu knjigu za 2018.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.