Izvor: eKapija | Utorak, 30.01.2018.| 17:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti TRGOVINSKIH CENTARA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: kikovic/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI.

Šopinga, čini se, nikad dosta. U minuloj godini svoja vrata otvorili su trgovinski centri koje smo dugo iščekivali na srpskom tržištu, a bilo da su u pitanju krpice, pokućstvo ili prehrambeni proizvodi tek će se šopingovati u 2018. godini.

Akteri aktuelne liste u oblasti trgovinskih centara, stari su znanci čitaocima eKapije, i mada kvadrati komercijalnog prostora dominiraju prestonicom, nove radnje i brendovi u 2017. obradovali su i građane Sombora, Lazarevca, Kraljeva, Smedereva...

Leskovčani, Vrščani, Nišlije, Novosađani, Požarevčani, sa novim artiklima, sudeći po najavama i započetim projektima, susrešće se već u ovoj i narednoj godini, a još prostora za kupovinu biće, svakako i za Beograđane.

Ali krenimo redom...

Top tri pozicije na listi iz 2017. godine identične su kao i godinu ranije. Apsolutni lider liste je nemački Lidl. Trgovinski lanac merkao je i pazario tokom prošle godine nove parcele za svoje maloprodajne radnje u Srbiji, pa smo tako čitali o budućim prodavnicama u Sremskoj Mitrovici, Apatinu, Zrenjaninu, Zaječaru. Novi Sad će imati dva objekta, isto kao i Novi Beograd...

(Foto: Herrndorff/shutterstock.com)
Neke od Lidl prodavnica, već su dobile i finalne oblike, i spremne su da svoja vrata za potrošače otvore "koliko sutra". Ipak, svi trgovinski objekti nemačke kompanije u Srbiji, kako je i ranije najavljivano, biće otvoreni u istom danu 2018. godine. Kada konkretno je, međutim, nepoznanica, budući da u ovoj kompaniji još ne mogu da preciziraju vreme.

Visoko drugo mesto poneo je još jednu godinu tržni centar Ada Mall. Da li će šoping u delu prestonice u koji smo navikli da odlazimo radi šetnje i relaksacije zaista biti nesvakidašnje iskustvo za kupce, kako su najavili iz kompanije GTC Srbija koja gradi ovaj šoping centar, videćemo već krajem godine za kada je planirano njegovo otvaranje.

Vrednost investicije je 100 mil EUR, a akcenat neće biti samo na prodajnim prostorima, već će obilovati zelenim površinama i terasama sa otvorenim prostorom. Na više od 34.000 m2 kupce će dočekati i potpuno novi brendovi na tržištu.

Trećeplasirane su nove investicije Immofinanz Group. Austrijski investitor otvorio je prošle godine četvrti Stop Shop ritejl park u Srbiji, i započeo izgradnju još dva. Poslednji otvoreni objekat, u Lazarevcu, postao je dom za 23 domaća i inostrana brenda, čime su kapaciteti tog objekta u potpunosti popunjeni. U njega je uloženo 10 mil EUR i zaposleno 300 ljudi.

Tržni centar otvoren je u septembru, samo četiri meseca nakon početka radova na objektu, a kamen temeljac već sutradan Austrijanci su postavili u Vršcu, te 21. novembra i za ritejl park u Požarevcu. Izgradnja Stop Shop objekta u Sremskoj Mitrovici trebalo bi da počne ove godine, dok svoje objekte Immofinanz, podsetimo, već ima u Čačku, Valjevu i Nišu.

Da ulaže u Srbiju tokom 2017, nastavila je i Poseidon grupa (4. pozicija na listi). Najpre je u septembru otvoren Capitol Park Sombor, prvi moderni ritejl park u ovom vojvođanskom gradu, dok su u oktobru prvi veći tržni centar dobili i stanovnici beogradske opštine Rakovica.

Na mestu nekadašnje fabrike guma Rekord izgrađen je objekat vredan 30 mil EUR, a najveća atrakcija za stanovnike ovog dela prestonice je bioskop Cine Grand. Od 2013. godine ovo je treći ritejl park Poseidon grupe u Srbiji (prvi je izgrađen u Šapcu 2014. godine ), a kompanija razmatra i dalja ulaganja. Kako su najavili, planira se i izgradnja Capitol Parka u Leskovcu, kao i na još dve lokacije za koje će se saznati u 2018. godini.

Na otvaranju IKEA robne kuće u Beogradu
Na otvaranju IKEA robne kuće u Beogradu
Tek na 5. mestu na listi je otvaranje robne kuće Ikea u Beogradu. "Tek" - jer bismo možda očekivali bolji plasman s obzirom na pompu koja je vladala oko otvaranja prve robne kuće švedskog proizvođača nameštaja u Srbiji.

Da vide asortiman od 9.500 proizvoda, već na dan otvaranja 10. avgusta, pohrlilo je "pola Beograda", a novinske stubce punile su informacije da su hot dog i činije najprodavaniji artikli u beogradskoj robnoj kući. Uvedena je i posebna linija gradskog prevoza, broj 70, koja sa početne stanice na Bežanijskoj kosi saobraća svakih 20 minuta ka Bubanj potoku. Za dva meseca rada, IKEU je posetilo je oko 600.000 ljudi, a cilj kompanije je 2,5 miliona posetilaca za godinu dana.

Podsetimo da je IKEA još 2008. godine najavila 5 robnih kuća u Srbiji, ali je, po svemu sudeći, izvesnije da će u narednom periodu u igri biti još dva objekta. Kompanija je, kako je za naš portal nedavno rekao Vladislav Lalić, regionalni direktor IKEA za razvoj u Jugoistočnoj Evropi, "aktivna u akviziciji zemljišta za drugu robnu kuću", a naredni objekat u Beogradu biće "sa druge strane reke", na potezu do dobanovačke petlje. IKEA već nekoliko godina poseduje i parcelu i Nišu, a tamo "zasad prate situaciju".

U igri je podsetimo, i izgradnja IKEA ritejl parka u Bubanj potoku, pored robne kuće. Privedena je kraju izrada studije izvodljivosti, koja je pozitivno ocenila mogućnosti za razvoj takvog kompleksa, a sa konkretnijim najavama kompanija će izaći kroz nekoliko meseci.

Novi igrač u ligi trgovinskih centara na našoj listi je kompanija RC Reinvest koja je u decembru otvorila prvi NEST tržni centar u Srbiji. LC Waikiki, Deichmann, Takko, Intersport, Top Shop, Delhaize, Nefa, samo su neki od brendova koje Kraljevčani mogu da pazare u objektu od 5.000 kvadrata. Već sledeće godine priliku za sličan šoping imaće i građani Obrenovca, Rume, Vršca i Užica, gde ovaj investitor planira izgradnju novih NEST objekata. Ove najave, bile su dovoljne za 6. poziciju.

Na 7. mestu je prvi tržni centar na Karaburmi - BIG Fashion, otvoren 20. aprila. Njegova ukupna površina je čak 61.000 m2, od kojih maloprodajni objekti zauzimaju 32.300 kvadrata. Na dva nivoa, kada kapaciteti budu potpuno ispunjeni, biće ukupno 114 radnji, dok je treći nivo posvećen gastronomiji, opuštanju i zabavi. Podsetimo, tržni centar na Paliluli prvobitno je trebalo da otvori holandska kompanija Plaza Centers, pod nazivom Belgrade Plaza, međutim u februaru ga je otkupila izraeska kompanija Big Shopping Centers Israel, koja u Srbiji posluje od 2007. godine. Svoj prvi tržni centar u našoj zemlji, BIG Shopping Centar Novi Sad, otvorili su 2012. godine, a o krupnim planovima na srpskom tržištu čitaćemo još u nastavku.

Sa 8. pozicijom ostajemo u Beogradu, i selimo se u najuži centar grada - Knez Mihailovu ulicu. Ovde je u septembru otvoren Rajićeva tržni centar, projekat izraelske kompanije Ashtrom Group vredan 80 mil EUR. Iako je ideja investitora bila je da se "objekat uklopi u lokalno kulturno nasleđe, kombinovanjem elemenata starog i novog", zdanje na kraju Kneza izazvalo je brojne polemike među Beograđanima u pogledu arhitekture objekta. To ipak, ne ometa dalje planove izraelskih investitora koji najavljuju završetak sledeće faze projekta - otvaranje Mama Shelter hotela 1. marta ove godine.

Novosadska Promenada, tržni centar na uglu Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, koji bi vrata trebalo da otvori s kraja 2018. godine, zauzeo je 9. mesto na listi. NEPI, koji je za oko 30 mil EUR kupio plac kod Spensa u Novom Sadu, ujedinio se prošle godine sa kompanijom Rockcastle, a novonastala kompanija će u novosadski tržni centar uložiti oko 100 mil EUR, dok će posao u Promenadi dobiti ukupno 1.500 ljudi.

Zemljani radovi počeli su u junu 2017. Promenada Novi Sad imaće četiri nivoa maloprodajnog prostora sa prirodnim osvetljenjem, 1.500 parking mesta i 150 radnji. NEPI-Rockcastle u Srbiji već poseduje tržni centar Plaza u Kragujevcu, a kupili su i zemljište u Kruševcu, gde planiraju izgradnju ritejl parka.

U top 10 investicionih priča ušao je još jedan projekat izraelske kompanije Big Shopping Centers, a kada bude završen tržni centar na Vidikovcu, čija je izgradnja počela u martu, biće najveći u zemlji sa 70.000 m2 maloprodajnog prostora. Najveći centar kupovine u Srbiji raspolagaće sa više od 300 prodavnica domaćih i svetskih brendova, bioskopskim kompleksom, restoranima, igralištima i raznim sportskim sadržajima, a zapošljavaće 3.000 ljudi. Otvaranje je planirano za 2019. godinu.

Budući izgled TC Vidikovac, koji će biti najveći u Srbiji
Budući izgled TC Vidikovac, koji će biti najveći u Srbiji
Dalje na našoj listi najčitanijih investicija u trgovinske centre, nižu se novootvoreni Shoppi Retail Park kompanije MPC Properties u Smederevu (11. mesto), šoping mol koji bi mogao biti izgrađen u sklopu nove zgrade Beogradske filharmonije u novobeogradskom Bloku 13 (12. pozicija), zatim najava da bi Delta Planet već u februaru ove godine trebalo da počne izgradnju TC Delta Planet u Nišu (13. mesto), i početak izgradnje tržnog centra BW Galerija u okviru Beograda na vodi u septembru 2017 (14. pozicija)...

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor), SAOBRAĆAJ, TELEKOMUNIKACIJE I IT, EKOLOGIJA, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA, ZDRAVSTVO, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, INDUSTRIJA, SPORT?
Firme:
eKapija.com Beograd
LIDL SRBIJA KD
GTC Srbija
Immofinanz Services d.o.o.
Poseidon Serbia Beograd
Capitol Park Sombor
Capitol park Rakovica
IKEA Srbija d.o.o. Beograd
RC EUROPE RSB d.o.o. Beograd-Novi Beograd
Cee Group d.o.o. Beograd
ABD Beograd
Rajićeva šoping centar Beograd
Ashtrom Group Ltd. Saddick Israel
JP Sportski i poslovni centar Vojvodina- Spens
Projektni biro DBA Novi Sad
Balkans Real Estate d.o.o. Beograd
Confluence property management d.o.o. Beograd
Gradska uprava Smederevo
Grad Beograd
Delta Holding d.o.o. Beograd
Beograd na vodi d.o.o. Beograd
Gradina d.o.o. Beograd
Novkol a.d. Beograd
Arhi.pro d.o.o. Beograd
Millennium Team d.o.o. Beograd
CEE-BIG Management Beograd
Tagovi:
eKapija Beograd
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2017
retrospektiva trgovinski centri
retrospektiva trgovinski centri 2017
ritejl parkovi
retail parkovi
trgovinski centri
šoping centri
tržište maloprodaje Srbije
maloprodajni prostor
izgradnja tržnih centara
izgradnja ritejl parkova
izgradnja retail parkova
trgovinski lanciu Srbiji
Lidl radnje u Srbiji
Lidl Sremska Mitrovica
Lidl Apatin
Lidl Zaječar
Lidl Zrenjanin
Lidl Novi Sad
Lidl Novi Beograd
GTC Business park Beograd
tržni centar Ada Mall
Ada mol
Stop Shop ritejl parkovi
Stop Shop Lazarevac
Stop Shop Vršac
Stop Shop Požarevac
Stop Shop Sremska Mitrovica
Stop Shop Valjevo
Stop Shop Niš
Stop Shop Čačak
Capitol park Leskovac
robna kuća IKEA
IKEA Beograd
IKEA Niš
druga IKEA robna kuća u Beogradu
ritejl park IKEA
retail park IKEA
RC EUROPE RSB Beograd
NEST Kraljevo
NEST Obrenovac
NEST Ruma
NEST Vršac
NEST Užice
tržni centri NEST
BIG Fashion Karaburma
tržni centar Karaburma
BIG Karaburma
Big Shopping Centers Israel
BIG Shopping Centar Novi Sad
Rajićeva tržni centar
Rajićeva šoping centar
Ashtrom Group
ABD
Mama Shelter hotel Beograd
NEPI
NEPI Rockcastle
TC Promenada Novi Sad
BIG Fashion Vidikovac
tržni centar Vidikovac
Shoppi Retail park Smederevo
ritejl park Smederevo
retail park Smederevo
koncertna dvorana u Bloku 13
tržni centar u Bloku 13
zgrada Beogradske filharmonije u Bloku 13
Delta Planet Niš
RTKL Washington
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE