Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.01.2018.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti SPORTA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: DJTaylor/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji SPORT.

Uspesi naših fudbalera, nakon višegodišnje stagnacije, bili su najveće iznenađenje prethodne godine. Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo u Rusiji, a klubovi Zvezda i Partizan dočekaće proleće u Evropi. Shodno ovim uspesima i najviše mesta na našoj listi zauzima "najbitnija sporedna stvar na svetu", ali ovoga puta, za razliku od nekih prethodnih, nju ne predvodi izgradnja Nacionalnog stadiona u Beogradu o kojoj se govori već godinama.

Ipak da nije sve cvetalo u fudbalskom miljeu govori činjenica da su klubovi završili prethodnu godinu u debelom minusu. FK Vojvodina pretila je i blokada računa zbog duga od oko 7,5 mil EUR, a bankrot "se smešio" i KK Partizan sa dugom od 7.186.150 EUR. Ređali su se i drugi problemi, pa je FK Crvena Zvezda imala problema sa neadekvatnom podlogom na Marakani...

Po starom dobrom običaju, sportisti su svojim uspesima uveseljavali domove u Srbiji u tokom 2017. Na Eurobasketu naši košarkaši su osvojili srebro, iako smo igrali bez praktično čitave prve postave sa ranijih velikih turnira. Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je titulu evropskog prvaka. Zvanično najbolja odbojkašica Evrope je naša Tijana Bošković, a utisak o uspešnoj godini upotpunjen je trećim mestom na svetskom Gran priju u Nanđingu. Vaterpolo reprezentacija osvojila je bronzu na Svetskom prvenstvu.

Lepe vesti dolaze i od kraljice sportova - atletike. U Beogradu u martu 2017. godine održano Evropsko atletsko prvenstvo, što mnogi smatraju događajem godine. Ivana Španović je osvojila zlato na ovom prvenstvu.

Šta je od investicionih sportskih priča najviše skrenulo pažnju našim čitaocima, pogledajmo u nastavku...

Na pobedničkom postolju ove godine se našla Fudbalska akademija u Bačkoj Topoli. Od septembra 2018. godine talentovani mladi fudbaleri moći će da posete ovu akademiju čiju izgradnju sa 9,5 mil EUR finansira Fudbalski savez Mađarske.

Centralni objekat Akademije biće zgrada od 2.500 m2, u kojoj će se nalaziti sobe za smeštaj mladih fudbalera na Akademiji, kao i trpezarija, kuhinja i ostali prateći sadržaji, poput kancelarija i sale za sastanke, soba za učenje i rekreaciju, kao i za odmor. U toj zgradi nalaziće se i svlačionica, lekarske sobe, sobe za merenje opterećenje igrača, sobe za psihologa, teretana, sauna, te bazen sa hladnom vodom za regeneraciju.

U sklopu Fudbalske akademije biće izgrađen i novi centralni teren, na mestu starog stadiona TSC, koji će imati 4.500 sedišta, po standardima UEFA. Uz njih, tu će biti i četiri pomoćna terena, od kojih su tri po standardima UEFA (dva sa veštačkom i jedan sa prirodnom travom), dok će četvrti, manji teren (takođe sa veštačkom travom), biti pokriven tokom zime.

Na drugom mestu naše liste našla se Atletska dvorana u Ćupriji. Nakon Evropskog atletskog prvenstva u Beogradu (3. do 5. marta 2017. godine), tartan podloga iz Beogradske arene, čija vrednost premašuje 3 mil EUR, preneta je u ovaj grad. Predviđeno je bilo da radovi u Ćupriji na izgradnji nove dvorane krenu tokom prethodne godine ali se to nije dogodilo. Građevinski projekat bio je gotov tek u decembru, a kako su za eKapiju rekli u opštini Ćuprija, planirano je da početkom marta bude raspisan poziv za izvođača radova, te da izgradnja počne u aprilu.

Predviđeno je da atletska dvorana bude izgrađena na pomoćnom fudbalskom stadionu Morava.

(Foto: Pavel1964/shutterstock.com)
Otvaranje sportske hale u odmaralištu Golija na Zlatiboru, avgusta prošle godine, zauzelo je treće mesto naše liste. U izgradnju ove sportske hale uloženo je 34 miliona dinara. Ministar Rasim Ljajić istakao je na svečanosti povodom otvaranja, da je namera bila da se to odmaralište pozicionira kao važna destinacija za razvoj školskog turizma, kao i da se privuče što više dece i sportista mlađih kategorija, a u planu je, kako je tada najavljeno, i izgradnja saune, slane sobe, teretane i dečje igraonice, čime će se zaokružiti turistička ponuda.

Epopeja sa izgradnjom Nacionalnog stadiona, o kojoj se priča godinama, zauzela je ovaj put četvrtu poziciju. Tokom prethodne godine kao potencijalna mesta za izgradnju stadiona pominjano je nekoliko lokacija, među kojima su i novobeogradski blokovi i Makiš, dok će prema poslednjim informacijama, Nacionalni stadion najverovatnije će biti izgrađen u Surčinu. Kako je nedavno rekao gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, on bi mogao da bude izgrađen između obilaznice oko Surčina i Ostružničkog mosta. Ukoliko do odobrenja projekta dođe, Nacionalni stadion bi sa gradom bio povezan duplom kolovoznom trakom uz Savu.

Zvanična potvrda lokacije, međutim, očekuje se do jeseni ove godine, a izgradnja velelepnog zdanja, kako ga nadležni opisuju, okvirno bi, prema pisanju beogradskih medija, stajala oko 150 mil EUR.

Petu poziciju zauzela je rekonstrukcija stadiona Mačva u Šapcu. Nakon što je Fudbalski klub Mačva posle 65 godina ušao u Super ligu Srbije krenuli su ozbiljni građevinski radovi na infrastrukturi. Gradska uprava Šapca izdvojila je za rekonstrukciju stadiona 40 miliona dinara, a idejno rešenje uradio je projektant Slobodan Ninković, iz biroa Archi-line.

Rekonstrukcija stadiona obuhvata adaptaciju upravne zgrade i izgradnju zapadne tribine sa VIP ložom i prostorom za predstavnike medija, kao i izdvojenim prostorom za navijače gostujuće ekipe.

Sportska akademija Kočović kupila je u julu 600 m2 zemljišta na keju u Zemunu za 36 miliona dinara, a ova transakcija zauzela je šestu poziciju. Lokacija se nalazi na obali Dunava u Zemunu, između postojećih teniskih terena i na njoj je moguće graditi sportski kompleks maksimalne visine 12 metara i površine do 300 kvadrata.

Poslednje, sedmo, mesto naše ovogodišnje liste zauzela je izgradnja zatvorenog bazena u Smederevu. Želja da mladima pruže mogućnost da žive zdravije kroz razne sportske aktivnosti, udružila je Grad Smederevo i rumunsku Opštinu Gilad, partnere u projektu "Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu". Ovaj, dvosmerni projekat finansira EU, preko programa prekogranične saradnje. U Smederevu, bi tako do završetka projekta u maju 2019, trebalo da bude izgrađen zatvoreni, a u Giladu otvoreni bazen, dok je ukupan budžet projekata 829.000 EUR.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SPORT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.Firme:
eKapija.com Beograd
Opština Bačka Topola
Fudbalski savez Srbije
SAT-Trakt d.o.o. Bačka Topola
Opština Ćuprija
Atletski savez Srbije Beograd
GR Sport d.o.o. Sremska Mitrovica
RDZI Direkcija za imovinu Republike Srbije Beograd
UEFA Genève
Grad Šabac
Grad Beograd
Sportska akademija Kočović
JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
Gradska uprava Smederevo
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije
ARENA BEOGRAD DOO BEOGRAD
Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2017
retrospektiva sport
retrospektiva sport 2017
Fudbalski savezaMađarske
FSM
Sat trakt
fudbaleri
mladi fudbaleri
sportski turizam
Atletski kompleks Ćuprija
atletska dvorana Ćuprija
atletski stadion Ćuprija
atletika Srbija
Evropsko atletsko prvenstvo u Beogradu
atletski kompleks
tartan podloga GR sport Sremska Mitrovica
stadion Morava
Rasim Ljajić
dečje odmaralište Golija
Zlatibor
školski turizam
atletski stadion u Kruševcu
atletska staza Smederevska Palanka
atletski stadiona Novi Pazar
Balkansko atletsko prvenstvo
atletika
Nacionalni fudbalski stadion Srbije
fudbalski stadion
fudbalska reprezentacija Srbije
fudbalski stadion u Surčinu
Siniša Mali
Makiš
Crvena zvezda
Partizan
obilaznica oko Surčina
Ostružnički most
Nacionalni fudbalski stadion u Surčinu
FK Mačva
stadion Mačva
RK Metaloplastika
rekonstrukcija stadiona Mačva
zapadna tribina stadion Mačva
Super liga Srbije
aluminijumski golovi
fudbal
fudbalski stadioni Srbija
reflektori
osvetljeni stadioni
novi fudbalski stadioni
rekonstruisani fudbalski stadioni
kej u Zemunu
sportski kompleks na keju
Ulica Stevana Markovića
Kej oslobođenja
opština Gilad Rumunija
projekat Vodeni sportovi zdrava budućnost za našu decu
zatvoreni bazen u Smederevu
izgradnja zatvorenog bazena u Smederevu
Interreg IPA
program prekogranične saradnje Srbije i Rumunije
zatvoreni bazen
bazen Smederevo
bazen u Smederevu
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.