Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.01.2018.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nedovoljno novca za tretman opasnog otpada u Srbiji - Za 2018. planirano svega 2,19 milijardi dinara

Ilustracija (Foto: lassedesignen/shutterstock.com)
Članice Udruženja reciklera Srbije zabrinute su za zbrinjavanje opasnog otpada u 2018. godini.

Kako je saopštilo to udruženje, s obzirom na to da je usvojen budžet za 2018. godinu, u kome je za preradu opasnog otpada izdvojeno 2,19 milijardi dinara, isto kao i 2017, postoji bojazan da sav prikupljeni otpad tokom ove godine neće moći da bude adekvatno tretiran, jer za to neće biti dovoljno novca.

- Tokom pregovora krajem godine, u Ministarstvu zaštite životne sredine, postignuta je saglasnost o potrebi povećanja podsticaja za tretman opasnog otpada. Iako je od eko-takse po principu "zagađivač plaća" tokom 2017. godine prikupljeno 10 milijardi dinara, što je 30% više u odnosu na prethodnu godinu, budžetska izdvajanja su ostala na istom nivou i nakon osnivanja Zelenog fonda - rekao je Vladimir Živaljević, predsednik Udruženja reciklera.

Živaljević je dodao da se na taj način ugrožava dalji trend razvoja ove grane industrije, koja se u poslednje vreme pominje kao jedna od vodećih u svetu. Reciklažna industrija zasad zapošljava više od 15.000 ljudi.

- Jedan od ključnih zahteva EU u vezi sa otvaranjem Poglavlja 27, jeste obezbeđivanje održivog i predvidivog načina finansiranja industrije, kroz Zeleni fond koji bi se na republičkom nivou punio na transparentan način iz sredstava koja se ubiraju iz eko-taksi i naknada za zaštitu životne sredine. Ta sredstva treba da se na isti način i troše - transparentno i za ono za šta su namenjena - dodaje.

Predsednik Udruženja reciklera istakao je da je ta grupacija spremna da učestvuje u radnim grupama i telima, kako bi se stvorio okvir potreban da Zeleni fond zaživi u punom kapacitetu.

- Neophodno je da politika upravljanja novcem prikupljenim od zagađivača bude isključivo u interesu zaštite životne sredine. Novac koji je predviđen u ovom trenutku - 2,19 milijardi dinara, dovoljan je za tretman samo 60% opasnog otpada koji će biti prikupljen. Kako bi industrija tretirala sve prikupljene količine opasnog otpada u budžetu za 2018. godinu, potrebno je izdvojiti oko 3 milijarde dinara. Odgovorna politika prema tretmanu opasnog otpada i veća kontrola sprečiće potencijalne ekološke katastrofe, poput one koja je u poslednjem trenutku izbegnuta u okolini Obrenovca, gde je otkriveno 25 tona protivzakonito odloženog opasnog otpada - zaključio je Vladimir Živaljević.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan krajem godine izjavio je da je dodela podsticajnih sredstava od vitalnog značaja za zaštitu životne sredine, jer podstiče pravilno zbrinjavanje posebnih tokova otpada, ali ujedno doprinosi stabilnijem poslovanju i očuvanju radnih mesta u reciklažnoj industriji, podseća se u saopštenju Udruženja reciklera Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.