Izvor: eKapija | Sreda, 24.01.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Italijanski Novamont zainteresovan za partnerstvo sa opštinama i preduzećima u Srbiji

(Foto: Aykut Erdogdu/shutterstock.com)
Predstavnici italijanske kompanije Novamont, proizvođača biorazgradive sirovine za plastiku, zainteresovani su za saradnju sa opštinama i kompanijama u Srbiji. Njihova ideja je da daju podršku uvođenju novih tehnologija i unapređenju svesti o značaju tretiranja otpada kao sirovine, saopštila je PKS.

Italijanska kompanija, kako je navedeno, proizvodi granulat od skroba iz kukuruza i poliestera, a predstavnici Novamonta izrazili su spremnost da Gornjem Milanovcu predlože najbolji model i podršku u izgradnji sistema za sakupljanje, odlaganje i kompostiranje organskog otpada, koji čini između 40 i 60% komunalnog otpada, kao i u korišćenju ovih sirovina.

Privredna komora Srbije podržaće saradnju lokalne samouprave i italijanske kompanije, kroz model javno privatnog partnerstva, radi unapređenja kvaliteta života, ekološke svesti i poslovanja privrednih društava u Gornjem Milanovcu, navedeno je.

Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS, istakao je da će ovo biti pilot projekat povezivanja lokalnih samouprava i privrednih društava sa stranim kompanijama, radi što efikasnijeg uvođenja cirkularne ekonomije u Srbiji, s obzirom na obaveze propisane u ovoj oblasti evropskom regulativom.

Projekat se sprovodi na inicijativu PKS. Predstavnici Novamonta i Komore posetili su kompanije S Group u Gornjem Milanovcu, proizvođača boja i sirovina za plastiku, i preduzeće Polipak u Batočini, jednog od najvećih proizvođača plastičnih kesa u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.