Izvor: Novosti | Sreda, 24.01.2018.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn u Novom Sadu počinje u maju 2018.

Ilustracija (Foto: Anton Havelaar/shutterstock.com)
Među fasadama u jezgru Novog Sada kojima predstoji obnova prioritet će imati kuća na broju 20 u Kisačkoj ulici, u kojoj su boravili Mileva Marić Ajnštajn (1875-1948) i njen suprug Albert Ajnštajn (1879-1955).

Kako je za Novosti potvrdio Siniša Jokić, istoričar i direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obnova kuće Marića počeće u maju, a biće finansirana sredstvima koja je Novi Sad dobio od republike za uređenje fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i u starom jezgru grada.

U februaru prošle godine na fasadu je postavljena tabla sa natpisom da su tu nekada živeli bračni par Ajnštajn i Milevin brat Miloš Marić (1885-1944), naučnik koji je ostatak života proveo u Rusiji, gde ga još uvek pamte po prvim pokušajima kloniranja u medicini.

Obnova ove kuće, kao i njeno pretvaranje u muzej, najavljivano je u više navrata prethodnih decenija, ali se uvek nailazilo na dve prepreke: da stanarsko pravo imaju dve porodice koje i sada tu žive, te da je za pretvaranje kuće u muzej potrebna saglasnost Milevinih i Albertovih unuka i praunuka koji su rasuti po svetu. Zato je obnova fasade i krova prioritet, a spomen-soba, upravo zbog nerešenog pitanja sadašnjih stanara, kako kažu u Zavodu, još je "na dugom štapu".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.