Izvor: Politika | Sreda, 24.01.2018.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU od 2019. uvodi PDV i na pošiljke male vrednosti u elektronskoj trgovini

Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Evropska unija od sledeće godine uvodi nova pravila u sistem naplate PDV-a za elektronsku trgovinu van EU. Kako bi pomogla evropskim e-trgovcima, ukida se povlastica kojom su kupci robe vrednosti do 22 EUR van granica EU bili oslobođeni plaćanja poreza.

Kako su preneli evropski mediji, stručnjaci Komisije EU smatraju da je oslobađanje plaćanja PDV-a trgovce van EU stavljalo u povlašćeni položaj u odnosu na evropsku konkurenciju.

To, naravno, nije jedini razlog. Ukidanje ove povlastice na pakete male vrednosti komisija pravda time što je kontrolom ustanovljeno da se u ovim paketima uglavnom kriju skuplje pošiljke iz Kine koje su lažno deklarisane.

Kako je preneo Večernji list, od sledeće godine bi ova novina trebalo da zaživi na nivou čitave EU, dok je ovo samo deo velike reforme PDV-a, koja će postepeno stupiti na snagu do 2021. godine, a sve u cilju olakšavanja trgovine unutar unije.

Međutim, jasno je da se iza ovakve odluke krije konkretnija računica, piše Politika. Komisija je već procenila da bi domaći e-trgovci godišnje uštedeli oko 5 mlrd EUR, dok se pretpostavlja da će oporezivanje paketa male vrednosti u budžetu država članica inkasirati oko milijardu evra.

Prema evropskoj statistici, svake godine se u EU iz zemalja trećeg sveta uveze oko 150 miliona paketa pojedinačne vrednosti manje od 22 EUR. Mnogi od njih, kako se pretpostavlja, sadrže lažno deklarisanu i puno vredniju robu, kao što su telefoni, tableti i drugi uređaji. Za istu robu, naručenu u nekoj od zemalja EU kupac plaća PDV, zbog čega evropski trgovci ni na koji način ne mogu konkurisati dobavljačima iz zemalja koje su van EU, piše Politika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.