NavMenu

Američka akademija za film i nauku objavila spisak kandidata za Oskara

Izvor: N1 Utorak, 23.01.2018. 18:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chevu/shutterstock.com)Ilustracija
Nominacije za ovogodišnju nagradu Američke akademije za film i nauku Oskar objavljene su u utorak, 23. januara 2018. godine.

Najviše nominacija pripalo je filmu Giljerma del Tora Oblik vode (The shape of the water) - čak 13, a sledi sa osam nominacija film Dunkirk Kristofera Nolana, dok je sedam dobio film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri Martina MekDonaga.

Za najbolji film nominovani su Call Me by Your Name, Darkest Hour, Dunkirk, Get Out, Lady Bird, Phantom Thread, The Post, The Shape of Water i Three Billboards outside Ebbing, Missouri.

U kategoriji za najbolju režiju su Kristofer Nolan za Dunkirk, Džordan Pil za Get Out, Greta Gervig za Lady Bird, Pol Tomas Anderson za Phantom Thread i Giljermo del Toro za The Shape of Water.

Za glavnu žensku ulogu nominovane su Seli Hokins (The Shape of Water), Fransis Mekdormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri), Margo Robi (I, Tonya), Serše Ronan (Lady Bird) i Meril Strip (The Post).

Za glavnu mušku ulogu nominovani su glumci Timoti Šalame (Call Me by Your Name), Danijel Dej Luis (Phantom Thread), Danijel Kaluja (Get Out), Gari Oldman (Darkest Hour) i Denzel Vašington (Roman J. Israel, Esq.).

Nominacije za najbolji originalni scenario pripale su Emili V. Gordon i Kumailu Nandžianiu za The Big Sick, Džordanu Pilu za Get Out, Greti Gervig za Lady Bird, Giljermu del Toru i Venesu Tejloru za The Shape of Water i Martinu Mekdonagu za Three Billboards outside Ebbing, Missouri.

Za najbolji strani film (van engleskog govornog područja) nominacije su dobili čileanski film A Fantastic Woman, libanski The Insult, ruski Loveless, mađarski On Body and Soul i švedski The Square.

Nominacije za najbolju mušku sporednu ulogu dobili su Viljem Dafo, Vudi Harelson, Ričard Dženkins, Kristofer Plamer i Sem Rokvel, a za najbolju žensku sporednu ulogu Meri Džej Blajdž, Alison Džejni, Lesli Menvil i Lori Mekalf.

Oskar se dodeluje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Svečana, 90. dodela Oskara, trebalo bi da bude održana 4. marta u Holivudu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.