NavMenu

Puštena u rad dva obnovljena agregata u HE Zvornik

Izvor: eKapija Utorak, 23.01.2018. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
U hidroelekrani Zvornik puštena su u rad dva revitalizovana agregata, čime je snaga tog postrojenja povećana za skoro 15 megavata. Projekat obnavljanja agregata finansiran je kreditom nemačke Razvojne banke KfW i vrednost investicije je 70 mil EUR, dok je glavni izvođač radova nemačka kompanija Voith Hydro, prenosi sajt Vlade Srbije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je prisustvovao puštanju u rad modernizovanih agregata A1 i A2, rekao je da se takvim projektima povećava snaga elektroprivrede, te da će HE Zvornik, kako kaže, raditi u punom sjaju narednih 40 godina.

On je dodao da će biti nastavljena modernizacija energetskog sektora.

- Naši planovi su ambiciozni. U Đerdapu počinjemo revitalizaciju petog agregata, nastavljamo radove u HE Zvornik i Bajina Bašta, a imamo niz planova za moravske i ibarske hidroelektrane - rekao je Antić.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da je obaveza tog preduzeća da sačuva, unapredi, izgradi i modernizuje elektroprivredu, kako bi se Srbija približila propisima EU, ali i stabilizovala proizvodnju električne energije i "bila mirna u narednim decenijama".

- Ovo je značajan dan za našu elektroprivredu, jer se u Srbiji električna energija u najvećoj meri dobija iz termo sektora, iako je proizvodnja iz hidro sektora znatno isplativija i predstavlja zelenu energiju - ukazao je Grčić.

On je dodao da je do sada proizvodni kapacitet HE Zvornik po agregatu uvećan za 15% i da je planirano da se do kraja 2019. završi modernizacija sva četiri agregata, čime će njihova ukupna snaga biti povećana za 30%.

Revitalizovani agregati A1 i A2 su još prvog dana probnog rada, 12. decembra prošle godine, proizveli 2.619 megavat sati, oborivši istorijski rekord u proizvodnji hidroelektrane, koja je puštena u rad pre 63 godine.

Obnovljanje trećeg agregata počelo je 10. januara ove godine, a očekuje se da će ukupna proizvodnja električne energije nakon završene modernizacije HE Zvornik na godišnjem nivou iznositi oko 70 miliona kilovat sati.

Partneri nemačke kompanije Voith Hydro na ovom projektu su, između ostalih, Elektromontaža, ELNOS, Institut Mihajlo Pupin i Institut Nikola Tesla.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.